Stiri si noutati
Fii la curent cu cele mai noi stiri din agricultura

204 produse agricole traditionale atestate oficial in 2015

06 ianuarie 2016

In anul 2015, 204 atestate pentru „produse traditionale” au fost acordate de Ministerul Agriculturii, totalul acestora ajungand astfel la 513. Dublarea, aproape, a numarului a avut loc in baza schimbarii legislatiei aferente prin  Ordinul 724/2014. Elaborarea acestui act normativ a avut drept scop diferentierea clara dintre un produs traditional si unul industrial. In acest sens, legislatia in vigoare defineste produsul traditional, restrictioneaza capacitatile de productie, fiind introduse prevederi referitoare la operatiuni efectuate manual.

De asemenea, se defineste caietul de sarcini si sunt introduse prevederi referitoare la date, inscrisuri, referinte bibliografice cu privire la vechimea produsului care trebuie sa demonstreze transmiterea unei traditii de la o generatie la alta.

O alta noutate adusa de Ordinul 724/2014, fata de legislatia anterioara este logo-ul dedicat produselor traditionale, care trebuie inscriptionat pe eticheta produsului, precum si introducerea modelului-tip de ATESTAT PRODUS TRADITIONAL, care se afiseaza la locul de comercializare al produsului. Legislatia introduce prevederi clare in ceea ce priveste documentatia necesara pentru inregistrarea produsului in Registrul National al Produselor Traditionale. A fost implementata o procedura certa de atestare care este aplicata de specialistii din cadrul Directiilor Agricole Judetene si MADR. In ce priveste sanctiunile si controlul au fost prevazute atributii pentru institutiile co-avizatoare ale Ordinului. Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale actualizeaza lunar Registrul National al Produselor Traditionale (RNPT) pe site-ul MADR. Un actor important in consolidarea produsului traditional pe piata romaneasca este si Federatia Nationala a Producatorilor de Produse Traditionale, infiintata in 2013.