Sfaturi utile > Agricultura ecologica pe larg: avantaje, pasi pentru conversie si cum obtii certificare

Agricultura ecologica pe larg: avantaje, pasi pentru conversie si cum obtii certificare

Agricultura ecologica pe larg: avantaje, pasi pentru conversie si cum obtii certificare

 Tot ce trebuie sa stii despre agricultura ecologica. Cum se face conversia de la o cultura traditionala la una bio si care sunt certificarile necesare. -Ce este agricultura ecologica? -Ce subventii exista pentru agricultura ecologica? -Ce trebuie sa faci pentru a putea vinde sub eticheta de produse ecologice/bio/organice -Care sunt canalele de distributie pentru produsele ecologice?

Ce este agricultura ecologica?

Termenul de agricultura ecologica se refera la promovarea unui sistem de agricultura care sa respecte mediul inconjurator si sa inlesneasca cerintele social-economice moderne.

Care este rolul agriculturii ecologice?

Agricultura ecologica, numita si agricultura organica, are scopul de a produce hrana curata cu ajutorul unor practici care sa se alinieze misiunii de a conserva si dezvolta mediul inconjurator. Cu alte cuvinte, produsele agroalimentare rezultate trebuie sa fie proaspete, fara sa se intervina asupra factorilor naturali de dezvoltare. Prin agricultura ecologica se doreste dezvoltarea durabila a agriculturii, cresterea activitatilor economice dar si sporirea interesului fata de dezvoltarea spatiului rural prin valorificarea resurselor naturale valabile.

Care sunt practicile specifice agriculturii ecologice?

Datorita misiunii de a crea un echilibru intre industrie si biodiversitatea naturii, productia alimentelor se desfasoara sub o serie de reguli stricte. In etapa de productie, fermele nu folosesc: -organisme modificate genetic sau derivate ale acestora -fertilizante si pesticide sintetice -stimulatori de crestere -hormoni -antibiotice. In etapa de procesare, nu se folosesc: -aditivi alimentari -substante complementare ori chimice de sinteza. Prin urmare, avand la baza obiectivele Consiliului European, trecerea de la agricultura conventionala la cea ecologica va avea un impact pozitiv atat asupra mediului cat si a producatorului si consumatorului. Asadar, prin eliminarea substantelor chimice, mai ales a pesticidelor, produsele agricole vor fi supuse unui risc scazut de contaminare si vor fi mai sigure pentru consumul uman si animal. De asemenea, apa potabila nu va mai fi expusa riscului de contaminare cu nitrati si bacterii iar biodiversitatea va deveni mai variata si va trece peste pericolul la care este supusa astazi. Si fermierii vor avea de castigat in urma conversiei si a eliminarii pesticidelor chimice care sunt deseori corelate cu aparitia cancerului, a alergiilor sau a astmului.

Ce reprezinta conversia la agricultura ecologica?

agricultura ecologicaConversia la agricultura ecologica reprezinta o solutie la problemele de mediu la nivel global, precum incalzirea globala, ploile acide, reducerea biodiversitatii si desertificarea. Agricultura conventionala este al treilea sector emitator de gaze cu efect de sera din Uniunea Europeana. Protoxidul de azot si metanul rezultate din practicile conventionale din agricultura vor fi eliminate semnificativ prin adoptarea normelor din legislatia agriculturii ecologice.De asemenea, agricultura ecologica foloseste mai putina energie atat pe hectar cat si pe unitatea de produs in comparatie cu agricultura conventionala.

Care este perioada obligatorie pentru conversie la culturi?

Trecerea de la agricultura conventionala la cea ecologica nu se poate face de la o zi la alta, ci pe o perioada suficient de indelungata pentru ca solul sa devina fertil iar echilibrul ecosistemului sa fie restabilit, conform legislatiei. Conform agrointel.ro, pentru culturi, perioada obligatorie de conversie este de cel putin doi ani inainte de insamantare, iar in cazul pasunilor si al furajelor perene, cel putin doi ani inainte de utilizarea acestor produse ca furaje obtinute din agricultura ecologica. Pentru culturile perene precum plantatiile pomicole si viticole, perioada de conversia este de cel putin trei ani inainte de prima recolta a produselor ecologice.

Care este perioada obligatorie pentru conversie la animale?

Perioada de conversie in cazul ecvideelor și al bovinelor este de 12 luni, pentru productia de carne si cel puțin trei sferturi din durata lor de viata. In cazul rumegatoarelor mici, al suinelor si animalelor pentru productia de lapte, conversia este de 6 luni. Pasarile de curte utilizate in productia de carne vor trece printr-o conversie de 10 saptamani iar in cazul celor pentru productia de oua, doar 6. Perioada de conversie pentru albine este de un an, daca familia a fost cumparata din stupine conventionale.

Ce subventii exista pentru agricultura ecologica?

Tot agrointel.ro anunta ca, in 2018, subventiile acordate producatorilor agricoli reprezintă 1,731 miliarde de lei iar plata se va face la hectar, in mod direct de catre Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura. De asemenea, APIA deruleaza fondurile europene pentru implementarea masurilor de sprijin finantate din Fondul European pentru Garantare in Agricultura.

Ce trebuie sa faci pentru a putea vinde sub eticheta de produse ecologice/bio/organice

produse ecologicePentru a putea comercializa produse sub eticheta de aliment biologic, producatorii trebuie sa respecte cu strictete legislatia impusa de Consiliul European. Normele de productie sunt cuprinse in Regulamentul (CE) nr. 889/2008 si urmaresc clarificarea proceselor din agricultura ecologica pentru ca produsele rezultate sa respecte obiectivele Consiliului si sa castige increderea populatiei in consumarea de produse bio. De asemenea, Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale a pus la dispozitie setul de ordonante la nivel national pe care orice agricultor care doreste conversia la agricultura ecologica sa le parcurga si sa le urmeze pentru a obtine certificarea in industrie. Doar urmarind la litera aceste norme, agricultorii vor putea sa comercializeze produse ecologice cu etichetele si siglele specifice. Pe eticheta aplicata unui produs ecologic urmatoarele menţiuni sunt obligatorii: referirea la productia ecologica, siglele, numele si codul organismului de inspectie si certificare care a efectuat inspectia si a eliberat certificatul de produs ecologic. Etichetarea se completeaza cu sigla nationala “ae”, proprietate a MADR, specifica produselor ecologice.

Care sunt avantajele certificarii produselor ecologice?

Practicarea agriculturii ecologice certificate ofera garantii privind durabilitatea mediului inconjurator, bunastarea animalelor si sanatatea consumatorilor. De asemenea, certificarea garanteaza calitatea produsului eco si se aplica tuturor operatorilor economici din lantul alimentar si ii ajuta pe consumatori sa diferentieze usor produsele eco adevarate de cele contrafacute. Desigur exista un avantaj financiar pentru fermieri. Costurile initiale de investitie sunt mult mai mici prin eliminarea necesarului de cantitate de fertilizant si pesticid utilizat in agricultura conventionala. Si, desi de-a lungul procesului randamentul este mai mic, preturile de pe piata produselor bio compenseaza efortul depus.

Care este procesul de certificare?

Pentru a obtine certificarea in domeniul agriculturii ecologice, producatorii trebuie sa respecte permanent regulile stabilite atat in legistatia nationala cat si in cea comunitara. Acestia trebuie sa permita vizitele realizate de organismele de inspectie si certificare cu scopul de a controla si de a se asigura ca activitatile agricole se deruleaza in conformitate cu prevederile legilor in vigoare privind productia ecologica. Organismele de inspectie si certificare din Romania au fost aprobate de Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale in functie de criiterile de independenta, impartialitate si competenta, stabilite in Ordinul nr. 895/2016 pentru aprobarea Regulilor privind organizarea sistemului de inspectie si certificare, de aprobare a organismelor de inspectie si certificare si de supraveghere a activitatii organismelor de control.Important de retinut este faptul ca produsele bio certificate contin minimum 97% ingrediente ecologice.

Care sunt canalele de distributie pentru produsele ecologice?

Din pacate, in Romania, piata produselor ecologice este foarte restransa insa exista canale de distributie accesibile precum magazinele de e-commerce sau bursele online pentru produsele ecologice. Mai putin accesibile sunt vanzarile in pietele sezoniere sau direct de la ferma producatoare, Romania fiind mai degraba un importator decat un producator de alimente bio.In momentul de fata, principalul punct slab al agriculturii ecologice il reprezinta prelucrarea, ambalarea si comercializarea produselor, din cauza costurilor majore ale instalatiilor industriale si de ambalare care sa corespunda standardelor impuse. Cererea romanilor pentru produsele bio este insa in crestere, acestia fiind tot mai interesati de un stil de viata sanatos, astfel incat exista o piata larga de desfacere pentru producatorii de alimente bio si venituri pe masura eforturilor.