Sfaturi utile > Alegerea soiurilor si hibrizilor la prasitoare

Alegerea soiurilor si hibrizilor la prasitoare

In conditiile unor ani agricoli dificili din punct de vedere al precipitatiilor cazute se impune din ce in ce mai mult valorificarea oportunitatii conferite de alegerea corecta a soiurilor si hibrizilor de plante ce se vor cultiva in campania de semanat din primavara. De modul in care cultivatorii utilizeaza acesta oportunitate depinde stabilitatea si marimea recoltelor viitoare. Alegerea hibrizilor poate constitui o provocare deosebita in unii ani, iar acesta optiune este legata de modul in care cultivatorul isi determina si prioritizeaza criteriile de selectare a hibrizilor pe care ii va utiliza. De cele mai multe ori criteriile alese se bazeaza pe caracteristici ale hibrizilor, cum ar fi: - productivitatea: capacitatea soiului (hibridului) de productie; - precocitatea: extratimpurii, timpurii, semitimpurii, medii, semi tardive si tardive; - destinatia: boabe, hrana animalelor, biocombustibili, etc.; - rezistenta la boli si daunatori specifici: putregaiuri, boli foliare, insecte; - rezistenta la cadere si frangere: provocate de furtuni, exces de umiditate, boli, etc. In ultima vreme pentru unii hibrizi au aparut noutati privind unele elemente tehnologice: - toleranta la temperaturi mai scazute in primavara (avantaj: semanatul mai timpuriu); - toleranta buna la seceta si arsita, etc. - capacitatea “stay-green” mentinerea verde mai mult timp, - pierderea mai rapida a umiditatii la recoltare.  
  1. Alegerea hibridului trebuie sa fie corelata cu zona de cultivare, dar si cu tehnologia aplicata si cu sistemul de cultura recomandat de furnizor
Pentru fiecare zona de cultura este bine sa se cunoasca cateva informatii privind caracteristicile zonei, cum ar fi suma medie a temperaturilor utile pe un numar cat mai mare de ani, precum si unele informatii multianuale legate de: media precipitatiilor anuale, data medie de aparitie a ultimului inghet de primavara si a primului inghet de toamna, cantitatile de precipitatii cazute in sezonul de vegetatie in luna cea mai ploioasa/ secetoasa. Pentru porumb si floarea-soarelui este important sa parcurga in intregime perioada de vegetatie si sa ajunga la maturitate fiziologica cu cel putin una-doua saptamani inainte de aparitia primului inghet din toamna. Alegerea soiurilor/hibrizilor trebuie sa tina cont de: - perioada de vegetatie a soiului/hibridului (de la semanat pana la recoltarea la maturitate). Plantele parcurg diferit perioada de vegetatie intr-un an normal sau nefavorabil si de aceea este foarte importanta cunosterea numarului de zile specific soiului/hibridului. - de suma gradelor utile (unitatilor termice utile mai mari de 100C necesare soiului/hibridului pentru ajungere la maturitate) care trebuie sa fie mai mica decat suma gradelor utile tipica zonei geografice respective. Astfel se elimina riscul ca soiul/hibridul sa nu ajunga la maturitate in anii cu toamne reci si ploioase. Fermierii este bine sa cultive mai multi hibrizi cu date de maturitate diferite pentru a-si asigura baza unei productii constante, dar si pentru a realiza dispersia riscurilor si pentru a mari intervalul de recoltare.
  1. Pentru sudul tarii in alegerea soiurilor/hibrizilor este important criteriul de selectie: toleranta la seceta si arsita
Datorita temperaturilor ridicate inregistrate in anii anteriori multi fermieri vor avea in atentie aprecierea tolerantei la seceta a soiurilor/hibrizilor. In conditii de stres cauzat de seceta, soiul/hibrizul se poate comporta bine in ceea ce priveste randamentul deoarece poseda o toleranta buna la seceta sau pentru ca a evitat impactul temperaturilor ridicate inflorind inainte sau dupa cea mai nefasta perioada de stres termic? Daca s-a comportat bine evitand impactul temperaturilor scazute, atunci performanta superioara a soiului/hibridului poate fi varibila in viitor in conditii de seceta diferite. In ultimii ani, s-a observat ca daca seceta se produce spre sfarsitul sezonului, atunci hibrizi de porumb cu maturare timpurie ar putea avea un avantaj fata de hibrizii cu maturare tardiva. In cazul in care seceta se produce mai devreme, dar este intrerupta de ploi mai tarziu in sezon, atunci ar putea fi avantajati hibrizii mai tardivi. La evaluarea rezultatele studiilor de performanta a soiurilor/hibrizilor in conditii de seceta, trebuie privit cu atentie semnificatia rezultatelor. Hibrizii care au inregistrat productivitati bune in mod constant in diferite conditii de mediu, inclusiv de sol si in conditii meteorologice diferite pot avea o probabilitate mai mare de a performa bine si in viitor, fata de hibrizii ce inregisteaza diferente semnificative pe diverse tipuri de sol. In ultima vreme, mai multi producatori de seminte au introdus hibrizi cu toleranta la seceta imbunatatita care merita atentie.  
  1. Alegeti soiurile/hibrizii de plante cu buna rezistenta la cadere - pentru a minimiza caderea tulpinilor (in verde) care poate conduce la pierderi de randament semnificative
Acest lucru este deosebit de important in zonele in care sunt probleme legate de putregaiul tulpinii. Intrucat uscarea boabelor poate fi un cost major in productia de porumb este important daca un cultivator are instalatii de uscare si este pregatit pentru a recolta la un nivel de umiditate relativ mai ridicat (> 25%). In acest caz criteriile - rezistenta la cadere si uscarea rapida a boabelor - pot fi mai putin importante ca si criterii de selectie. Cultivatorii ar trebui sa se consulte cu furnizorul samantei lor asupra sensibilitatii hibridului la caderea anticipata in verde.  
  1. Alegeti soiuri/hibrizi cu rezistenta si / sau toleranta la boli si daunatori
Mai multe tipuri de boli si daunatori pot afectat in mod negativ culturile de floarea-soarelui si porumb: incepand cu putregaiuri, boli foliare, etc. si continuand cu daunatori, unii dintre ei foarte periculosi. Cultivatorii trebuie sa obtina informatii de la furnizorul de seminte cu privire la reactiile la anumiti agenti patogeni specifici care ar putea cauza probleme sau care si-au manifestat prezenta la nivel local. La alegerea hibridului consultati datele de productivitate si comparati-le cu datele disponibile ale altor cultivatori la nivel judetean, national, etc. Intrucat conditiile meteorologice sunt imprevizibile, cea mai de incredere cale pentru a selecta hibrizii potriviti este de a avea in vedere productivitatile din cursul anilor precedenti pe cat posibil pe o arie mai larga de locatii.