Vacile care prezinta productii mari de lapte, in mod tipic, sunt afectate de bilantul energetic negativ in perioada de debut a lactatiei. Reducerea duratei si intensitatii nivelului bilantului energetic negativ reprezinta un aspect nutritional important in gestionarea perioadei de tranzitie (perioada peripartala) la vacile pentru lapte. In medie perioada de tranzitie reprezinta intervalul de timp cuprins intre trei saptamani inainte de fatare si pana la trei saptamani dupa fatare. Efectele negative ale bilantului energetic negativ se regasesc in productia de lapte, dar mai ales in activitatea de reproductie postpartum.
Soldul negativ de energie se produce atunci cand necesarul zilnic de energie pentru o vaca producatoare de lapte nu poate fi asigurat prin energia consumata intr-o singura zi. De obicei aportul de substanta uscata, in cazul vacilor pentru lapte scade aproximativ cu o saptamana inainte de fatare, moment care reprezinta perioada de start a bilantului energetic negativ. Dupa parturitie, amploarea bilantului energetic negativ creste deoarece aportul de substanta uscata ramane in urma necesarului de energie pentru cresterea rapida a productiei de lapte. Practic primele 7 zile postpartum reprezinta perioada in care bilantul energetic este puternic negativ, deoarece efectele negative mentionate anterior se suprapun peste stresul produs de actul parturitiei, dar si peste cel produs de debutul lactatiei.
Un predictor foarte bun de evaluare a bilantului energetic negativ (NEB) il reprezinta scorul conditiei corporale (BCS), care poate fi apreciat, pe o scara de evaluare de 6 puncte (0 - 5) in care la valoarea 0 se incadreaza animalele cahectice, foarte slabe, iar la valoarea 5 se incadreaza cele obeze. Impactul pe care il are scorul conditiei corporale asupra evaluarii bilantului energetic negativ, dar mai ales a efectelor negative ale acestuia asupra activitatii de reproductie a fost demostrat de cercetatorul Lopez-Gatius si col. care au evaluat 11 articole de cercetare in acest sens. Studiile indica faptul ca vacile care au pierdut intre 0.5 si 1 unitate scor conditie corporala prezinta intervalul fatare-primul estru cu 3,5 zile mai mare decat vacile care nu pierd din conditia corporala. Acest interval creste cu 11 zile pentru vacile care pierd mai mult de 1 unitate conditie corporala. Butler si col. au raportat faptul ca rata conceptiei a scazut proportional cu crestera pierderilor in conditia corporala din perioada de debut a lactatiei.
In concluzie bilantul energetic negativ reprezinta un factor nutritional major care afecteaza in sens negativ performantele de reproducere a vacilor pentru lapte. Atunci cand pierderile in conditia corporala sunt excesive, intervalele fatare- prima ovulatie- estru si fatare-insamantarea fecunda cresc, iar rata conceptiei scade. In acest sens practicienii in domeniu, medicii veterinari, fermierii trebuie sa monitorizeze vacile in perioada de gestatie avansata si postpartum si sa ia masuri in cazul constatarii unor deficiente nutritional- metabolice, cat mai repede pentru ca interventia lor sa fie urmata de succes.
In acest sens Richard Pursley (profesor in cadrul Michigan State University Extension), specialist in managementul activitatii de reproductie la vaci, recomanda monitorizarea scorului conditiei corporale trei saptamani inainte de fatare si trei saptamani dupa fatare, pentru identificarea deficientelor nutritionale. In medie scorul conditiei ar trebui sa se incadreze la valoarea 3,25 – 3,5 inainte de fatare si la fatare si la valoarea de 3,0 la trei saptamani dupa fatare.
Utilizarea unor suplimente enrgetice pentru a creste valoarea energetica a ratiilor furajere in perioada de debut a lactatiei ar putea reprezenta o alternativa viabila de interventie a medicilor veterinari.
Studii recente arata faptul ca utilizarea Propilenglicolului sau a Glicerolului prezinta capacitatea de crestere a densitatii energetice a ratiilor furajere, reducand efectele negative ale bilantului energetic puternic negativ la vacile pentru lapte din perioada de lactatie timpurie..
Autor: Dr. Med. Vet. Bors Silviu Ionut