Sfaturi utile > Controlul semanaturilor de toamna in anotimpul rece

Controlul semanaturilor de toamna in anotimpul rece

Iarna - este considerata ca fiind cel mai capricios si hotarator anotimp pentru culturile agricole infiintate toamna.Eticheta de "capricios" atribuita

Iarna - este considerata ca fiind cel mai capricios si hotarator anotimp pentru culturile agricole infiintate toamna. Eticheta de "capricios" atribuita este sustinuta de cele mai multe ori de conditiile nefavorabile si imprevizibile din zilele de iarna, in special in ceea ce priveste posibilitatea aparitiei alternantei dintre perioadele cu temperaturi scazute pozitive si perioadele geroase, care pot fi acompaniate de ninsori, ploi, topiri ale stratului de zapada, depuneri de strat de gheata, polei, etc. Pentru fermieri modul de manifestare al caracterului climatic firesc sau total nefavorabil al acestui sezon are o importanta deosebita intrucat culturile acestora de grau, secara, orz si rapita se afla in mod nemijlocit la discretia si sub influenta fenomenelor petrecute in acest anotimp. Supravietuirea plantelor peste sezonul rece este astfel conditionata de aparitia sau nu, in cursul iernii a unor fenomene care pot avea un impact negativ sau chiar devastator pentru culturi. Totusi este bine ca atentia agricultorilor, pe parcursul acestei perioade, sa se indrepte spre controlul suprafetelor de teren semanate in toamna atat la intrarea in iarna, pe parcursul iernii si la iesirea din iarna. Obiectivele acestei actiuni sunt:

  • vizualizarea starii terenurilor in ceea ce priveste gradul de acoperire cu zapada, aprecierea grosimii stratului de zapada si a gradul de afanare al acesteia;
  • identificarea portiunilor de teren neacoperite cu strat de zapada, acoperite cu gheata, a portiunilor cu zapada topita sau a celor in care balteste apa;
  • testarea rezistentei plantelor la ger prin metoda "monolitilor" ce consta in recoltarea unor probe de sol care contin mostre de plante de cultura aflate in repaus vegetative in scopul evaluarii rezistentei culturilor peste iarna;
  • verificarea aparitiei atacurilor de daunatori (rozatoare, etc.).

Metoda monolitilor de testare a rezistentei plantelor la ger presupune o serie de lucrari in camp si o alta parte de lucrari ce se desfasoara in spatii incalzite: Dintre aceste obiective cel mai laborious este cel de ridicare a mostrelor de plante si are ca scop determinarea viabilitatii culturilor in anotimpul rece. Practic, in camp lucrarea presupune:

  • alegerea aleatorie a unei suprafete de proba din care se vor ridica mostrele;
  • se delimiteaza o suprafata de 1 m2 sau mai mica de pe care se indeparteaza stratul de zapada cu ajutorul unei lopeti;
  • cu ajutorul unei cazmale se extrage stratul de sol de la suprafata cu tot cu plante (de grau, orz, etc.) incercandu-se pe cat posibil sa nu fie deranjat pamantul in care sunt fixate radacinile plantelor.

Intr-un spatiu incalzit se desfasoara urmatoarele operatiuni:

  • se introduc mostrele de sol intr-un spatiu incalzit la temperaturi pozitive mici de pana la 50C, dar intunecos;
  • dupa cateva zile se mareste treptat temperatura pana in jurul valorii de 180C, se iriga cu apa la temperatura spatiului incalzit si se asigura lumina suficienta.
  • se determina numarul de plante care repornesc in vegetatie, numarul de frati, etc.

Importanta acestei lucrari este covarsitoare pentru agricultori. Prin determinarea viabilitatii culturilor fermierii capata in acel moment cheie premizele obtinerii viitoare a unor recolte statornice. In cazul producerii unor evenimente nefavorabile ce apar de regula in lipsa stratului de zapada, inspectarea terenurilor poate preveni si limita producerea pagubelor. Atunci cand se produc fenomene meteo extreme de scurta durata care influenteaza negativ starea de vegetatie a culturilor, fermierii au de cele mai multe ori posibilitatea, in functie de situatia aparuta, sa intervina aplicand una dintre urmatoarele solutii: In cazul in care:

  • se produc ingheturi sau dezgheturi repetate - fermierii pot efectua lucrarea de tavalugire cu un tavalug usor, atunci cand se produce "descaltarea" plantelor de grau (scoaterea nodului de infratire la suprafata solului);
  • se produc ingheturi la sol - fermierii pot efectua lucrarea de tavalugire cu tavalugul stelat sau dintat, in scopul spargerii crustei de gheata ce poate sufoca plantele;
  • prin topirea zapezii se formeaza zone in care balteste apa - fermierii vor incerca pe cat posibil sa elimine excesul de apa stagnanta prin crearea de canale de scurgere a apei catre zonele mai joase sau sa intervina cu ajutorul motopompelor.

Prin urmare, controlul culturilor semanate in iarna este recomandat sa se faca de cel putin trei ori, data fiind importanta acestei actiunii ce ofera fermierilor informatii pretioase asupra starii de vegetatie a culturilor.