Sfecla a fost privita mult timp drept o planta industriala in Romania. Excluzand muraturile, era parctic inexistenta in gastronomia de la noi.Astazi, in schimb, o gasim in toate mesele traditionale si in meniurile multor restaurante. Cum se cultiva, cand se recolteaza si de ce tratamente are nevoie, afli din acest material.MENIU INTERTITLURI:
Sfecla rosie era folosita mai ales in obtinerea unui colorant alimentar. Rolul ei insa nu se limiteaza la asta. Planta bienala, azi este cultivata si la noi pentru radacina ei, fiind recomandata atat proaspata, cat si conservata.Bogata in apa, saraca in grasimi si cu un contnut ridicat de vitamine, sfecla rosie este o planta cu proprietati unice. Contine toate vitaminele din complexul B, in special B9, dar si vitamina A si C. Pe langa acestea, are un continut ridicat de minerale, in principal mangan, dar si calciu, fosfor, potasiu, fier si zinc. Impreuna au un important rol antitumoral si de protejare a sanatatii ficatului. Este printre putinele plante care isi pastreaza caracteristicile chiar si dupa prepararea termica, mai ales daca este introdusa la cuptor, in coaja. Sfecla rosie este folosita in Europa de Est mai ales in prepararea supelor. In schimb, in India ni se propun garnituri bine condimentate obtinute din sfecla. Muraturile cu sfecla sunt faimoase si in Maroc, si in Europa. Iar celebra salata de sfecla rosie cu hrean este o traditie evreiasca, foarte raspandita in Europa de Est si Centrala. Sfecla rosie poate fi folosita si in prepararea sucurilor de fructe si legume, care pot fi consumate la micul dejun si care intaresc sistemul imunitar. De asemenea, pot fi introduse si in compozitia piureului de cartofi.Sfecla rosie este pretentioasa fata de caldura, germineaza numai la temperaturi de 7-8 grade Celsius, si se simte bine la temperaturi de 15-20 de grade. Temperaturile minime pe care le poate suporta planta sunt cuprinse in -5 si -8 grade Celsius. Daca vorbim insa despre radacina tubercuzata, aceasta nu rezista la temperaturi sub limita inghetului. Temperaturile peste 30 de grade vor scadea cantitatea, dar si calitatea recoltei. Este o planta de zi lunga, care necesita cel putin 10 ore de lumina pe zi. Din punct de vedere al umiditatii, sfecla rosie necesita in jur de 60-70% din capacitatea de camp, cantitati mai mari de apa fiind necesare in perioada de germinatie, in primele faze de vegetatie si la ingrosarea radacinilor (iulie-august).Sfecla rosie de simte cel mai bine in soluri bogate in humus si potasiu, cu un pH de 6-7. Fertilizarea se face cu gunoi de grajd bine descompus. Se pot administra insa si ingrasaminte chimice bogate in azot, fosfor, potasiu, magneziu si bor, pentru a influenta favorabil cultura.
In Romania se cultiva urmatoarele soiuri de sfecla rosie: Rubiniu, un soi semi-timpuriu care se cultiva din 2005, Reta, Regat si De Arad, cultivat inca din 1991.
Culturile de sfecla rosie se infiinteaza prin semanat. Culturile premergatoare recomandate de specialisti includ: tomate, ardei, varza, castraveti, ceapa, mazare verde si vinete, pentru sfecla semanata primavara.
Culturile timpurii sunt destinate obtinerii radacinilor de sfecla rosie pentru consum in timpul verii. Chiar si asa, pregatirea solului incepe toamna, cu fertilizarea terenului, care se face cu ingrasaminte minerale pe baza de fosfor si potasiu. Primavara solul trebuie fertilizat din nou, de data aceasta cu ingrasaminte pe baza de azot. Sfecla rosie se seamana la inceputul lunii aprilie, atunci cand temperaturile din sol sunt de 8-10 grade Celsius. Acestea se introduc in pamant la o adancime de 3-4 centimetri. Lucrarile de intretinere la culturile timpurii de sfecla rosie constau in: prasit mecanic si manual, rarit, irigare, fertilizari si erbicidari pentru eliminarea buruienilor. Recoltarea se face esalonat, incepand cu luna iulie. Este un proces manual, care presupune smulgerea radacinilor cand au 3 - 3,5 centimetri la colet.
Culturile de toamna ale sfeclei rosii sunt destinate radacinilor pentru pastrare si consum in timpul iernii. Semanatul se face in luna iunie, lucrarile de intretinere fiind aceleasi ca in cazul culturilor timpurii, cu exceptia numarului de udari, care creste. Recoltarea in acest caz se face integral, manual sau mecanic, si se realizeaza prin dislocarea si smulgerea radacinilor. Acest proces se face la sfarsitul lunii octombrie sau la inceput de noiembrie, chiar inainte de primul inghet. Radacinile se curata si se lasa la aer 2-3 zile inainte de a fi ambalate in lazi.
Erbicidele se folosesc pentru a mentine cultura de sfecla libera de buruieni. Acestea pot fi aplicate inainte de semanat sau in timpul perioadei de vegetatie.Dual Gold 900 EC este un erbicid care se poate utiliza inainte de semanat. Acesta combate atat buruieni monocotiledonate, cat si unele dicotiledonate.Printre erbicidele care pot fi folosite in timpul perioadei de vegetatie enumeram: -Agil 100 EC - se stropeste la inceputul fazei de impaiere si este recomandata impotriva buruienilor monocotiledonate; -Fusilade Forte 150 EC - impotriva monocotiledonatelor anuale si perene; -Leopard 5 EC - combate monocotiledonatele anuale si perene; -Pantera 40 EC - impotriva monocotiledonatelor anuale si perene; -Kerb 50 W - se aplica in stadiul de 6-8 frunze, la aparitia primelor semne de infestare cu cuscuta.
Bolile si daunatorii care afecteaza cultura de sfecla rosie sunt:
Daca iti doresti sa dai startul unei astfel de culturi, insa nu dispui de fondurile necesare, Banca Transilvania iti sta la dispozitie cu o serie de credite destinate fermierilor. Afla pe www.finantariagricole.ro care sunt conditiile creditarii si ce presupune o investitie pe termen lung in agricultura.