Desi ingrasamintele foliare sunt cunoscute inca din anii 50, cand testele au aratat ca elementele nutritive aplicate pe frunze si tulpina patrund in planta, in special prin stomate dar si prin cuticula, utilizarea lor in agricultura romaneasca este inca redusa. La noi, aplicarea este mai intensa la grau si la pomi fructiferi, dar mai restransa la restul culturilor.
In esenta, fertilizarea foliara inseamna aplicarea oricarei substante fertilizatoare, in stare lichida, direct pe frunze. Evident, aceasta metoda este mai complicata, cere timp si atentie si permite administrarea unui volum redus de substante nutritive. Diferentierea se face prin calitatea fertilizatorilor, care, in cazul produselor de calitate, sunt solutii concentrate cu elemente de inalta puritate tehnica si care combina azot, fosfor si potasiu, pe baza unor retete stiintifice. Exista atat produse standard cat si combinatii de elemente realizate in functie de specificul culturilor. Specialistii au aratat ca pentru cresterea si dezvoltarea plantelor sunt necesare 16 elemente esentiale, impartite in doua grupe majore: macronutrienti (necesari in cantitati mari) si micronutrienti (necesari in cantitati mici).
Combinatiile acestor elemente contribuie la efectul mai mare mai mai mic al ingrasamintelor in functie de specificul fiecarei culturi. Aceste combinatii se realizeaza in laborator, in conditii controlate. Exista tabele complexe care coreleaza tipul de cultura cu macro sau micro nutrientii necesari cresterii productivitatii. Prin urmare, trebuie folosite ingrasaminte foliare create special pentru o anume cultura. La fel de importanta este si etapa vegetativa in care se aplica fertilizarea. In functie de acest moment se poate influenta: inflorirea, legarea fructelor, marimea, cantitatea de masa vegetala etc sau chiar opta pentru o recolta mai timpurie.
Aceste ingrasaminte se aplica foliar (pe frunzele si tulpinile plantelor), iar aici apare diferentierea: desi cantitatea de elemente nutritive absorbita nu este foarte mare, gradul de absorbire a elementelor nutritive este foarte ridicat (poate ajunge si la 100%), mai ales prin comparatie cu ingrasamintele traditionale, administrate la nivelul solului. Acestea din urma sunt in general solide si au nevoie de apa (ploaie sau irigatii) pentru a patrunde in sol si a fi absorbite de plante prin sistemul radicular. Aplicabilitatea ingrasamintelor foliare este foarte larga si dupa cum spuneam la inceput, suprafete mari de grau sunt tratate astfel in Romania, insa culturile unde se inregistreaza cele mai mari beneficii sunt cele de legume, zarzavaturi si livezi.
De asemenea, aplicarea ingrasamintelor foliare se face intr-un mod specific. Solutiile trebuie sa fie foarte diluate pentru a nu arde plantele, iar pH-ul sa fie slab acid-neutru. Aplicarea trebuie facuta cu atomizorul de preferat pe partea inferioara a frunzelor (aici sunt cele mai multe stomate). Deoarece stomatele sunt inchise la temperaturi mari, aplicarea trebuie facuta sub 25-26 grade Celsius, de preferat dimineata (mai ales pe roua) fara sa bata vantul.
Pe piata locala, atat pe canalele traditionale cat si pe cele online, se gasesc astfel de produse, intr-o oferta destul de diversificata. Deoarece calitatea elementelor esentiale conteaza foarte mult, este de preferat alegerea unor producatori consacrati care garanteaza aceasta calitate. Din pacate exista si produse contrafacute. De aceea se impune o atentie marita in ceea ce priveste produsul si sursa acestuia.