Sfaturi utile > Factori care determina avortarea florilor la tomate

Factori care determina avortarea florilor la tomate

Factori care determina avortarea florilor la tomateTomatele sunt plante autogame si prezinta flori hermaphrodite,

Tomatele sunt plante autogame si prezinta flori hermaphrodite, iar autopolenizarea se realizeaza in procent de peste 96 %. Cu toate acestea, tomatele au nevoie de factori biotici si abiotici pentru ca polenizarea si legarea fructului sa se realizeze.
Factorii biotici sunt reprezentati de insecte polenizatoare care realizeaza un proces de vibrare a florii in momentul vizitarii florii, proces care cauzeaza eliberarea polenului. Factorii abiotici sunt reprezentati de vant sau scuturarea mecanica a plantelor (proces folosit in special in sere).
Daca polenizarea nu se realizeaza apare fenomenul de avortare a florilor la tomate. Avortarea florilor de tomate are efecte negative economice pentru fermieri. Poate insemna o pierdere a momentului timpuriu de iesire pe piata cu produsele (la un pret mai mare), dar si reducerea cantitatii maxime potentiale de productie a plantei.
Factorii importanti care cauzeaza avortarea florilor la tomate pot fi:

  • ● Temperatura prea mare sau prea scazuta – plantele de tomate au nevoie de temperaturi cuprinse intre 21 si 29 grade Celsius pe timpul zilei si intre 13 sai 21 grade Celsius in timpul noptii pentru o polenizare buna. Orice diferenta in plus sau minus a temperaturii poate cauza intreruperea polenizarii si avortarea florilor.
  • ● Umiditatea relativa a aerului - umiditatea ideala pentru polenizare este cuprinsa intre 40 si 70 %. O umiditatea mai scazuta poate cauza ca polenul sa nu adere la stigmat. La fel o umiditate prea ridicata poate interfera cu eliberarea polenului de catre antere.
  • ● Seceta sau excesul de apa – lipsa sau excesul de apa cauzeaza un stres plantei iar urmarea acestui stres este avortarea florilor;
  • ● Excesul sau carenta de azot – excesul de azot incurajeaza cresterea vegetativa si poate inhiba productia de flori sau polenizarea. Pe de alta parte carenta de azot duce la deficiente de crestere si plante debile care nu pot sustine productia.
  • ● Vant puternic – vantul puternic poate cauza uscarea polenului si lipsa polenizarii sau chiar ruperea florilor;
  • ● Boli foliare/atac de insecte – stresul cauzat de aparitia bolilor foliare sau daunele insectelor induce de cele mai multe ori avortarea florilor;
  • ● Taieri excesive – pentru o productie cat mai calitativa plantele de tomate se copilesc si se defolieaza. O defoliere excesiva a plantei poate reduce energia pe care planta o produce si o poate folosi pentru fructificare;
  • ● Fructificare abundenta – la o fructificare abundenta toate florile intra in competitie pentru energia plantei. Aceasta energie fiind limitata poate induce avortarea partiala a florilor. Problema dispare de obicei dupa inceperea recoltarii fructelor.

Pentru a preintimpina aceasta problema a avortarii florilor se recomanda cultivarea de varietati care sa fie aclimatizate zonei, pastrarea unui climat propice in spatiile protejate, asigurarea polenizatorilor naturali sau metodelor ajutatoare. Se recomanda o fertilizarea cu doze de ingrasaminte care sa asigure necesarul plantelor iar pe cat posibil folosirea de ingrasaminte complexe care sa includa si micronutrienti. De asemenea, controlul bolilor si daunatorilor este foarte imortant si se recomanda o irigare de adancime pe timp de seceta pentru a preintampina stresul hidric .