Pe piata produselor ecologice, graul este la mare pret astazi, deoarece pastele fainoase, dar si alte produse de panificatie fabricate din faina de grau ecologic, au devenit foarte apreciate de consumatori. Cultivat pe teritoriul tarii de peste 10.000 de ani, graul are mai multe specii care difera atat prin sezonul de crestere, cat si prin structura genetica si proprietatile biologice.
Pentru obtinerea graului ecologic este esentiala utilizarea unor tehnologii agricole nepoluante, pe intreg ciclul de evolutie al culturii. In acest sens, agronomii au dezvoltat o serie de bune practici care se refera la selectia materialului biologic, fertilizarea solurilor, lucrarile de intretinere, combaterea bolilor si daunatorilor, recoltare si procesare. O buna parte dintre aceste norme sunt comune si pentru alte cereale precum orzul, secara, orzoaica si chiar porumb. Conversia de la agricultura traditionala la cea ecologica nu este insa un pas usor de facut si implica invatarea unor metode noi, diversitatea culturilor, asolament bazate pe date stiintifice, soluri potrivite etc. Doua aspecte esentiale ale acestui proces sunt selectia soiurilor si fertilizarea culturilor.
Selectia soiurilor este importanta, iar oferta pietei este destul de bogata, de la soiurile realizate de unele Institute locale de Cercetari si despre care se spune ca sunt mai bine adaptate climei din Romania, pana la soiuri de import ale unor producatori celebri. Nu ar fi de neglijat nici soiuri precum „spelta”, foarte apreciate in industria pastelor fainoase. Prin urmare, documentati-va bine inaintea alegerii soiului potrivit. Recolta va fi mai mica decat in cazul unei culturi traditionale, insa valoarea va fi mai mare. Graul „spelta” spre exemplu are o valoare de peste 600 eur/tona. Este bine de stiut ca, indiferent de sursa, materialul semincer trebuie sa fie certificat ecologic. Daca nu este disponibil material semincer ecologic pot fi utilizate si seminte conventionale numai daca acestea nu au fost tratate cu pesticide interzise de standarde.
Cultivarea ecologica a graului implica evitarea completa a ingrasamintelor de sinteza, a pesticidelor sau a regulatorilor de crestere, iar pentru obtinerea unei recolte „bio” terenul aferent trebuie sa treaca prin mai multe culturi anuale. Ideal ar fi ca in primii doi ani sa se cultive trifoi sau borceag, deoarece aceste plate cresc foarte des si sufoca buruienile. Mai mult, lasa un sol bogat in azot si cu o umiditate ridicata, ideal pentru pregatirea patului germinativ al graului ecologic. Ulterior se poate cultiva grau, apoi urmeaza rotatii anuale cu mazare, secara, soia etc. Cei doi ani in care se cultiva trifoi vor avea insa o productivitate scazuta si pot afecta performantele economice ale fermei.
Utilizarea ingrasamintelor organice este necesara pentru obtinerea unei recolte eficiente si pot fi aplicate direct graului sau culturii premergatoare, atat pentru aportul nutritional, cat si pentru imbunatatirea proprietatilor biologice ale solului. Printre cele mai potrivite sunt gunoiul de grajd semi fermentat si mustul de gunoi. Cantitatile recomandate sunt de cca 15 tone/hectar, sub aratura. In urma acestor tratamente, productia poate creste si cu 1.5 tone la hectar, costurile sunt insa ridicate. Agricultura ecologica permite, de asemenea, si utilizarea ingrasamintelor cu aplicare foliara (la nivel de frunze si tulpina) oferta din acest punct de vedere fiind foarte diversificata. Aplicarea acestor biofertilizatori se face in trei etape de vegetatie a graului: la alungirea paiului, in faza de burduf si dupa inflorire.
Succes!