Stiri si noutati
Fii la curent cu cele mai noi stiri din agricultura

2.9 miliarde alocare bugetara pentru pachetele agromediu si clima

20 martie 2017

Din luna martie, MADR invita fermierii care utilizeaza terenuri agricole situate in zonele eligibile pentru pachetele de agro-mediu si clima (M.10), in zonele afectate de constrangeri naturale sau cu alte constrangeri specifice (M.13), dar si fermierii care utilizeaza terenuri aflate in conversie sau terenuri certificate in agricultura ecologica (M.11) sa solicite la APIA platile compensatorii de dezvoltare rurala prin cererea unica de plata. Alocarile acestor masuri depasesc 2,9 mld. euro.

In acest an MADR a adus unele modificari care sa faca masurile de mediu si clima mai atractive pentru fermieri, dar si sa simplifice (acolo unde a fost posibil) implementarea angajamentelor. Cele mai importante elemente de noutate aplicate incepand cu anul 2017 sunt:

-majorarea nivelului platilor acordate in cadrul M.10 pentru unele din pachetele aplicabile pe pajisti permanente (crestere cu cca. 50 euro/ha/an fata de anii precendenti pentru pachetele 1, 3.1 si 6);

-majorarea platilor acordate in cadrul M.13 cu 5-11 euro/ha/an in functie de tipul de zona afectata de constrangeri naturale;

-eliminarea sau simplificarea unor conditii (de eligibilitate si de baza) care trebuiau respectate in cadrul angajamentelor M.10 si M.11.

Cererile unice de plata pentru aceste masuri se pot depune pana la jumatatea lunii mai la Centrele Judetene si Centrale Locale ale APIA.

Informatii detaliate privind accesarea acestor masuri si regulile pentru derularea in bune conditii a angajamentelor sunt disponibile pe site-urile MADR (www.madr.ro, www.pndr.ro, www.rndr.ro), APIA (www.apia.org.ro) si AFIR (www.afir.info), precum si la toate Centrele Locale si Centrele Judetene APIA in format tiparit.