Stiri si noutati
Fii la curent cu cele mai noi stiri din agricultura

In 2018 ANAF acorda amnistie fiscala pentru micii fermieri

25 ianuarie 2018

In Monitorul Oficial nr. 52/18.01.2018 a fost publicata Legea nr. 29/2018 privind anularea unor obligatii fiscale. Legea a intrat in vigoare la data de 21 ianuarie 2018 si prevede anularea diferentele de TVA, precum si accesoriile aferente, pentru perioadele fiscale anterioare datei de 31 decembrie 2016, ca urmare a depasirii plafonului de scutire de 220.000 lei, in legatura cu activitatile agricole desfasurate de persoanele fizice, persoanele fizice autorizate si intreprinderi individuale/familiale.
Este vorba despre activitati de productie si transformare a produselor agricole prin alte mijloace decat cele industriale, precum si prestarea de servicii agricole utilizand munca manuala.
In toamna anului trecut, mai multi fermieri mici s-au plans ca au datorii retroactive mari catre ANAF, generate de schimbarile legislative. Pentru majoritatea, plata acestor datorii ar fi insemnat si intrarea in faliment.
Amnistia prevede ca Autoritatile fiscale nu mai stabilesc diferentele de TVA, precum si accesoriile aferente, ca urmare a depasirii plafonului de scutire de 220.000 lei pentru perioadele anterioare datei de 31 decembrie 2016. Persoanele, care au efectuat plata obligatiilor fiscale pentru care Legea nr.29/2018 prevede anularea acestora, au dreptul la restituirea sumelor achitate. Alaturi de fermieri, de aceasta amnistie fiscala vor profita si persoanele fizice implicate in dezvoltari imobiliare. Pentru a identifica exact situatia dvs specifica solicitati informatii suplimentare la sediile ANAF.