Stiri si noutati
Fii la curent cu cele mai noi stiri din agricultura

6 informații utile despre cultura muștarului

17 aprilie 2018

Muştarul rămâne o cultură de nişă în România, chiar dacă este o plantă foarte cunoscută, iar încadrarea sa la „culturile verzi” aduce și unele subvenţii. La nivel național, suprafața cultivată este foarte redusă, deși există câteva cazuri în care fermierii care exploatează muştarul pe zeci de hectare obțin profituri semnificative prin vânzarea producției pe piața internațională. Găsiţi mai jos câteva informaţii care vă pot ajuta să evaluaţi oportunitatea economică a cultivării muștarului:

Cultura muștarului este încurajată prin măsurile de agromediu, iar prin Pachetul 4 – Culturi verzi, valoarea sprijinului financiar ajunge la 128 de euro/ha/an. Cerinţele sunt minime, cea mai importantă fiind utilizarea exclusivă a fertilizanţilor organici.

Producţia medie este de 2 tone la hectar, iar preţul de vânzare (conform burselor şi tranzacţiilor online) este de cca 700-800 eur/tonă (+TVA). Preţul muștarului a înregistrat însă, în ultimii ani, o evoluţie ascendentă la nivel internaţional.

 Costul de înfiinţare a culturii este scăzut. În funcţie de densitate, consumul de seminţe poate fi între 8 şi 16 kg/la hectar. Costul seminţelor este relativ scăzut, cca 16 lei/kg, însă există atât soiuri mai ieftine (Verte C1 8,5 lei /kg) cât şi mai scumpe (Carnella 25 lei/kg). În general, sunt ambalate la saci de 25 kg. Seminţele au dimensiuni reduse, iar manipularea şi depozitarea sunt facile.

Se însămânţează toamna (cerință pentru măsurile de agromediu) sau primăvara şi poate fi recoltat la sfârşitul lunii iunie, planta având o perioadă de vegetaţie de cca 90 de zile. Sunt recomandate terenurile cu rezultate bune în cultura cerealelor de toamnă, curăţate de buruieni. Se vor evita solurile argiloase sau nisipoase; minimum 4 ani în asolament; planta este rezistentă la secetă, însă mai expusă la dăunători.

Este recomandată fertilizarea organică, ceea ce poate favoriza creşteri considerabile ale producției. Se pot folosi: gunoiul de grajd, de pasăre, composturile, resturile vegetale, îngrăşămintele verzi, mraniţa etc.

 Recoltarea este simplă și, deoarece seminţele nu se scutură, se pot utiliza exclusiv mijloace mecanizate.