Stiri si noutati
Fii la curent cu cele mai noi stiri din agricultura

Acces gratuit la apa pentru irigatii

27 iunie 2017

Legea 133/2017 intrata in vigoare la data de 12 iunie 2017, potrivit careia, fermierii primesc apa gratuit pentru irigarea culturilor incepe sa fie aplicata. Ministerul Agriculturii a organizat deja verificari pe teren pentru a vedea daca exista fermieri care folosesc motopompele pentru a trage apa direct din canalul de aductiune.

Chiar daca legea este recenta, numerosi fermieri si-au instalat deja motopompele, fapt constatat de reprezentantii Ministerului in cadrul sistemului de irigatii Pietroiu-Stefan cel Mare, unde lungimea canalelor umplute cu apa este de 50 km. Statia de pompare Pietroiu-Stefan cel Mare (judetul Ialomita) este in functiune si exista solicitari din partea beneficiarilor pentru irigarea unei suprafete de 10.500 hectare, pana la aceasta data fiind irigate 4.300 hectare.

Legea in discutie prevede ca toate costurile cu apa, pana la statia de punere sub presiune sunt suportate de Agentia Nationala de Imbunatatiri Funciare. Astfel, fermierii cu acces direct la sistemul de irigatii si vor avea costuri minime in acest sezon.