Stiri si noutati
Fii la curent cu cele mai noi stiri din agricultura

Atentie la evaluarea starii fitosanitare a culturilor

24 mai 2017

Autoritatea Nationala Fitosanitara (ANF) trage un semnal de alarma asupra necesitatii evaluarii starii fitosanitare a culturilor. O astfel de evaluare este extrem de importanta pentru stabilirea schemelor de tratament impotriva daunatorilor si a momentului optim de aplicare. Tratamentele foliare ale culturilor agricole au un rol insemnat in dezvoltarea plantelor, deoarece contaminarea acestora determina incetinirea proceselor metabolice ale plantei si in cele din urma scaderea cantitativa si calitativa a productiei. Specialistii ANF recomanda efectuarea de tratamente preventive in scopul reducerii surselor de infectie si pentru evitarea pierderilor economice.

In pomicultura la speciile semintoase (mar, par, etc.) la aceasta data se recomanda efectuarea tratamentelor pentru combaterea: foculului bacterian (Erwinia amylovora), rapanului (Venturia inaequalis), fainarii (Podosphaera leucotricha), moniliozei (Monilinia fructigena), gargaritei florilor de mar (Anthonomus pomorum), iar pentru speciile samburoase (prun, cires, visin, cais, piersic, nectarin, etc.) se recomanda tratament pentru combaterea: moniliozei (Monilinia laxa), deformarii frunzelor (Taphrina deformans), etc.

Fluctuatiile de temperatura, umiditatea relativa a aerului, roua, densitatea marita a plantelor/m2, fertilizarea excesiva cu azot, cultivarea de soiuri sensibile sunt factori care favorizeaza aparitia bolilor foliare in culturile de cereale paioase. Astfel, la cerealele paioase (grâu, orz, etc.) se recomanda tratamente fitosanitare pentru combaterea fuzariozei, fainarii, septoriozei, ruginilor si daunatorilor (afide, plosnita cerealelor-adulti hibernanti). La rapita se vor efectua tratamente pentru combaterea urmatorilor daunatori: gândacul lucios (Meligethes aeneus), gargarita tulpinilor (Ceuthorhynchus napi), etc.

Culturile infiintate cu seminte tratate cu neonicotinoide sunt intens monitorizate, luandu-se toate masurile pentru eliminarea oricaror riscuri care sa afecteze familiile de albine si mediul inconjurator. Samanta tratata se va utiliza numai in zonele si pe suprafetele cu infestare foarte puternica a daunatorilor de sol Tanymecus dilaticollis, Agriotes spp. Phyllotreta spp. si Phylloides spp; Parcelele insamantate cu samanta tratata vor fi marcate cu placute de avertizare. insamantarea se va efectua cu semanatori dotate cu echipamente care sa asigure reducerea riscului (deflectoare), respectand buna practica agricola. Dupa insamantare, in momentul controlului, nu trebuie sa se depisteze samanta tratata neincorporata in sol.

Pentru efectuarea tratamentelor se vor utiliza numai produse de protectie a plantelor omologate in Romania, pentru cultura, agentul de daunare si doza pentru care au fost omologate. Toate produsele omologate se gasesc in baza de date PEST-EXPERT, care poate fi accesata la  http://www.madr.ro/ro/fitosanitar.html