Stiri si noutati
Fii la curent cu cele mai noi stiri din agricultura

Atentie la gripa aviara! Franta si Germania au sacrificat aproape 1 milion de pasari. Romania inregistreaza primele cazuri

31 ianuarie 2017

O noua tulpina a virusului care provoaca gripa aviara face ravagii in Franta si Germania, unde au fost sacrificate peste 1 milion de pasari, conform agentiilor de stiri. Pagubele nu se opresc insa aici, alte cateva mii de capete urmand a fi eutanasiate in perioada urmatoare. Raspunzator de situatie este virusul H5N8, considerat de specialisti “extrem de patogen” descoperit la mai multe ferme din diverse regiuni ale continentului.

In Germania, virusul a fost gasit la mai multe pasari salbatice, ceea ce a determinat autoritatile sa ceara fermierilor inchiderea pasarilor. Totusi, normele sanitare ferme nu au salvat situatia. Astfel, in luna decembrie in landul Saxonia Inferioara au fost sacrificati circa 55.000 de curcani, iar in ianuarie alte 45.000 de pasari. Mai grav a fost afectata Franta, unde au fost sacrificate aproximativ 800.000 de rate si gaste, dupa confirmarea unor cazuri de gripa aviara intr-o regiune cu multe ferme care produc foie-gras. Conform datelor oficiale, valoarea pagubelor depaseste 80 de milioane euro. Conform datelor oficiale, au fost afectate 95 de ferme, iar rata mortalitatii a depasit 30%.

La finalul anului trecut, in Ungaria au fost raportate mai multe cazuri de gripa aviara, focarul de infectie aflandu-se relativ aproape de granita cu Romania (judetele Bacs-Kiskun, Bekes, Csongrad si Jasz-Nagykun-Szolnok). Autoritatile sanitare de la Budapesta au cerut sacrificarea mai multor mii de pasari, inchiderea unor ferme, precum si crearea unor zone de siguranta.

H5N8 este un virus mult mai mortal decat virusul H5N1 care a fost activ in 2006 si in 2015, iar
Organizatia Mondiala a Sanatatii Animalelor (OIE) a cerut ferm celor 180 de state membre sa sporeasca masurile de biosecuritate pentru a limita raspandirea gripei aviare. Romania este tara membra a OIE si conform declaratiilor Autoritatii Nationale Sanitar Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) comertul intra comunitar din pietele unde exista gripa aviara este verificat extrem de sever. Pentru fermieri, sfatul este ca pasarile sa ramana inchise pentru a evita contactul cu exemplare salbatice care pot transmite virusul gripei.

Autoritatea Sanitar Veterinara a judetului Brasov a semnalat un focar de gripa aviara H5N8 in exteriorul comunei Ucea de Jos la o exploatatie non-profesionala. Instutitia a mentionat insa ca nu exista cazuri de gripa aviara in ferme comerciale din Romania.