Stiri si noutati
Fii la curent cu cele mai noi stiri din agricultura

Atenție la sancțiunile care pot reduce valoarea plăților de la APIA!

17 aprilie 2018

În fiecare an, inspectorii Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) realizează operațiuni de control pentru a verifica dacă datele declarate de fermieri în cererile de plată sunt conforme cu realitatea din teren și dacă sunt respectate criteriile de eligibilitate și normele de eco-condiționalitate.

Teoretic, controalele se realizează fără anunțarea fermierilor în prealabil. Practic, există mai multe excepții de la această regulă, cum sunt, de exemplu, situațiile în care localizarea parcelelor agricole declarate este dificilă. În cazurile în care, deși este anunțat despre control, fermierul nu poate fi totuși prezent, trebuie să împuternicească o altă persoană care să poată prezenta inspectorilor actele și informațiile solicitate. Dacă fermierul este prezent, dar nu permite efectuarea controlului (sau întrerupe efectuarea lui), se expune riscului de a-i fi respinsă cererea de plată.

Respingerea plății poate surveni și atunci când fermierul controlat:

nu respectă condiția de fermier activ;

încalcă prevederile referitoare la suprafața minimă;

nu respectă criteriile de eligibilitate;

nu menține/realizează activitățile minime prevăzute;

creează în mod artificial condițiile necesare pentru încasarea plății.

Respingerea plății face parte din sistemul de sancțiuni prevăzut de APIA, care include mai multe măsuri, mergând de la sancțiuni administrative (reducerea valorii plății, a suprafețelor pentru care se calculează plata etc.) până la retragerea sumelor acordate.

De exemplu, în cazul schemelor de plăți directe pe suprafață, inspectorii sancționează supradeclararea și/sau nedeclararea suprafețelor, nerespectarea normelor de eco-condiționalitate, nerespectarea condițiilor de diversificare a culturii etc.

Intrând în detalii, normele de eco-condiționalitate, spre exemplu, sunt compuse la rândul lor din 13 cerințe legale în materie de gestionare (SMR), dar și 7 standarde privind Bunele condiții agricole și de mediu ale terenurilor (GAEC). În total, 20 de condiții, a căror nerespectare poate atrage reducerea plăților sau chiar excluderea de la plată pentru unul sau mai mulți ani.

Prin urmare, dacă vreți să beneficiați de plățile APIA integral, trebuie să cunoașteți și condițiile care trebuie respectate.