Stiri si noutati
Fii la curent cu cele mai noi stiri din agricultura

Beneficiarii platilor tranzitorii pot solicita adeverintele de creditare

16 decembrie 2015

Beneficiarii ajutoarelor nationale tranzitorii (ANT) in sectorul zootehnic, la speciile bovine si ovine/caprine care intentioneaza sa acceseze credite pentru finantarea activitatilor curente pot solicita Agentiei de Plati si Interventie pentru Agricultura adeverinte de inregistrare. Acestea sunt necesare in relatie cu bancile care au incheiat conventii cu Agentia deoarece creditele sunt  garantate prin Fondul de Garantare a Creditului Rural IFN – SA (FGCR) si Fondul National de Garantare a Creditului pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii IFN – SA (FNGCIMM).

Adeverintele sunt eliberate la solicitarea scrisa a fermierului si confirma ca acesta a depus cererea unica de plata pentru anul 2015 si a solicitat ANT – sector zootehnic, schema decuplata de productie, specia bovine, in sectorul carne si/sau ANT – sectorul zootehnic, schema cuplata de productie, speciile ovine/caprine, precum si numarul de animale pentru care se solicita sprijin financiar. De asemenea, prin adeverinta se confirma faptul ca beneficiarul a atasat cererii toate documentele prevazute de legislatia in vigoare.

Banca Creditoare acorda beneficiarilor, conform reglementarilor sale interne, credite/facilitati de finantare in lei, pentru finantarea capitalului de lucru pentru desfasurarea activitatilor curente in procentul stabilit prin regulile proprii din suma prevazuta in adeverinta eliberata de APIA.

Cuantumul per cap de animal pentru schema decuplata de productie, specia bovine, in sectorul carne este de 300 lei/cap de bovina, iar cuantumul per cap de animal pentru schema cuplata de productie, speciile ovine/caprine este de 20 lei/cap de animal. Fermierii care au accesat credite in baza adeverintelor emise de APIA pentru schemele de sprijin pe suprafata pentru anul 2015 vor putea accesa credite pentru ANT in sectorul zootehnic de la aceeasi banca de la care au obtinut creditul anterior.

In conformitate cu prevederile Ordinului ministrului agriculturii si dezvoltarii rurale nr. 703/ 23.07.2013 privind aprobarea conditiilor in care se vor incheia Conventiile dintre institutiile financiare bancare si nebancare si Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura, in vederea finantarii de catre acestea a activitatilor curente ale beneficiarilor platilor derulate prin Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura, banca trebuie sa respecte nivelurile costurilor aferente acordarii creditelor pentru beneficiarii platilor directe, astfel incat dobanda finala aplicata beneficiarului nu poate depasi ROBOR 6M + 4%, iar comisioanele aferente creditului sa fie in limita de 1%.