Stiri si noutati
Fii la curent cu cele mai noi stiri din agricultura

Care sunt cei mai afectati agricultori in urma secetei?

31 august 2015

Chiar daca o evaluare a efectelor secetei curente va putea fi facuta la finele lunii septembrie, Ministerul Agriculturii considera ca pierderile cele mai mari au fost inregistrate de fermierii care au cultivat porumb, floarea soarelui si soia, precum si de crescatorii de animale. Seceta a lovit cu precadere culturile de primavara, si mai putin pe cele de toamna, care beneficiaza de precipitatiile cazute in ultima parte a lunii august.

Culturile insamantate in toamna anului 2014, pentru care s-a incheiat campania de recoltat, nu au avut pierderi foarte mari din cauza secetei, potrivit acelorasi evaluari. Ministerul va avea o imagine mai exacta la finele lunii septembrie, cand datele vor fi centralizate. Evaluarile initiale arata ca si crescatorii de animale au fost afectati sever, prin reducerea volumului de furaje disponibile si cresterea pretului acestora.

Dupa centralizarea datelor, ministerul va informa Comisia Europeana, in vederea obtinerii unor despagubiri. Acestea vor fi acordate cu siguranta, insa orice evaluare a cuantumului este prematura. Inclusiv data acordarii acestor despagubiri este necunoscuta. Amintim ca, pentru inundatiile din vara anului 2014, despagubirile de 8,5 milioane de euro acordate Romaniei au fost aprobate in luna august a anului curent.

Despagubirile vor fi acordate diferentiat, in functie de cultura, regiune, dimensiunea fermei etc. Conform secretarului Comisiei de Agricultura din Senat, Tanczos Barna, fermierii trebuie sa depuna cereri, la primariile de care apartin, pentru a primi despagubiri pentru pagubele produse de seceta. Astfel, chiar in eventualitatea unei hotarari de guvern, prin care pe sistemul de minimis se vor plati anumite sume pentru aceste calamitati, nimeni nu va fi despagubit daca nu a fost anuntata paguba catre comisiile speciale infiintate in cadrul primariilor.