Stiri si noutati
Fii la curent cu cele mai noi stiri din agricultura

Cât costă şi unde poţi face un studiu pedologic?

17 aprilie 2018

Studiile pedologice sunt omniprezente în agricultură şi sunt necesare/obligatorii în scenarii precum: concesionare, arendare, comandare, scoatere temporară sau definitivă din circuitul agricol, stabilirea măsurilor pedoameliorative sau antierozionale, înfiinţarea sau modernizarea culturilor, stabilirea modului de utilizare a îngrăşămintelor, implementările unor directive etc.

Realizarea acestor studii implică în egală măsură un efort de timp, bani şi atenţie din partea fermierilor.

Există mai multe categorii de complexitate a unui studiu pedologic, precum şi anumite analize specifice, stabilite în funcţie de utilizarea documentației obţinute. În funcţie de aceste coordonate diferă modul de realizare şi, mai ales, costul.

O altă variabilă este suprafaţa. Există oferte pe tipuri de studii: pentru reconversie viţa de vie, reconversie livadă, stabilirea clasei de calitate. Plata se face în general la suprafaţă, cu fracţii de 5-10 hectare, şi sume negociabile pentru exploataţii mari.

A doua categorie de oferte permite selectarea analizelor dorite de beneficiar (cca 30 în mod uzual), iar costul final este dat de numărul opţiunilor alese.

Principalii furnizori sunt Oficiile judeţene de Studii Pedologice şi Agrochimice (OSPA), însă există şi oferte private, în unele judeţe/oraşe. Cum nu toate oficiile judeţene au tarifele publice, am făcut o analiză generică. Concluziile, în continuare:

Exemple:

Studiul pedologic pentru fundamentare reconversie diverse culturi are un cost orientativ: pentru 0-5 ha costul este de 1.500 lei (cu TVA) şi poate ajunge la peste 5.000 lei pentru suprafeţe de 10-20 hectare; în funcţie de amplasamentul terenului pot exista şi costuri suplimentare. Pentru stabilirea clasei de calitate, costul orientativ este de circa 1.000 de lei pentru 1.000 mp, cu analizele de laborator incluse. La peste 20.000 mp costul creşte la cca 2.500 lei.

Studiul pedologic de complexitate redusă (20 de probe), circa 1.250 lei pentru suprafeţe de până în 50 ha şi 2.250 pentru suprafeţe de până în 100 ha, iar la complexitate mare (50 de probe) costurile ajung la circa 2.300 de lei şi, respectiv, 4.100 de lei.

Ministerul Agriculturii are o strategie de actualizare a sistemului naţional de monitorizare sol-teren, care include cartarea agrochimică a cca 14,6 milioane hectare, dar din cauza lipsei fondurilor a fost limitată derularea programului. Au existat inclusiv propuneri pentru ca acordarea subvenţiilor să fie condiţionată de existenţa studiilor pedologice, însă nu au fost adoptate măsuri concrete în acest sens.