Stiri si noutati
Fii la curent cu cele mai noi stiri din agricultura

Ce drepturi aveti asupra datelor personale detinute de institutiile publice

06 iunie 2018

Intrarea in vigoare la 25 mai a noului Regulament General pentru Protectia Datelor Personale (GDPR) aduce cetatenilor o serie de drepturi noi in relatie cu institutiile publice. Agricultura nu face exceptie, iar toate agentiile care proceseaza data personale trebuie sa le respecte. Ce inseamna date personale? Setul este foarte extins si include: nume, prenume, CNP, adresa, datele contului bancar, ID exploatatie/ Nr. parcela, rentieri, arende etc.  Printre drepturile pe care fermierii le au in relatie cu APIA sau AFIR, conform GDPR, se afla:

  • dreptul de a solicita accesul la datele cu caracter personal colectate de oricare dintre agentii;

  • dreptul de a solicita modificarea/actualizarea acestor date;

  • dreptul de stergere a datelor cu caracter personal stocate, daca nu mai exista temeiul legal pentru pastrarea acestora;

  • dreptul de a solicita restrictionarea prelucrarii datelor cu caracter personal; 

  • dreptul de a solicita portabilitatea datelor cu caracter personal (catre o institutie bancara spre exemplu).

Daca aceste drepturi nu va sunt respectate puteti solicita un raspuns din partea Responsabilului cu Protectia Datelor din institutia respectiva (toate institutiile publice sunt obligate sa aiba un astfel de responsabil) sau sa depuneti o plangere catre Autoritatea Nationala de Supraveghere a Prelucrarii Datelor cu Caracter Personal.