Stiri si noutati
Fii la curent cu cele mai noi stiri din agricultura

Comisia Europeana extinde masurile protective pentru exportatorii de legume si fructe

31 august 2015

Masurile adoptate anul trecut, de protejare a producatorilor de legume si fructe afectati de embargoul adoptat de Rusia, au fost extinse de Comisia Europeana cu inca 12 luni. Decizia vine in urma hotararii Rusiei de a continua boicotul importurilor specifice din UE pana in iunie 2016.

Conform afirmatiilor lui Phil Hogan, comisarul european insarcinat cu aceasta problema, decizia arata solidaritatea din cadrul Uniunii si un sprijin important pentru fermierii afectati de boicot. Boicotul Rusiei acopera produse precum: tomate, morcovi, ardei, broccoli, castraveti, ciuperci, mere, mandarine, piersici si nectarine, lamai etc. In acest context, Comisia Europeana acorda despagubiri fermierilor afectati, pe baza evaluarii exporturilor catre Rusia din ultimii trei ani anterior boicotului, cu valori complementare de pana la 3.000 de tone pentru fiecare stat membru.

Evaluarile arata ca peste 793.000 tone de legume si fructe au facut subiectul acestor despagubiri, totalizand cca 163 milioane euro. Cantitatea repartizata Romaniei este de 3.000 tone. Perioada aplicarii acestor masuri exceptionale este cuprinsa intre 8 august 2015 si data epuizarii cantitatii de 3.000 tone sau data de 30 iunie 2016. Masurile pentru care se acorda despagubire din fonduri UE sunt cele prevazute la art. 1 alin. (1) din Regulamentul Delegat (UE) 2015/1369 al Comisiei, respectiv retragerile de pe piata si nerecoltarea si recoltarea inainte de coacere. Beneficiarii acestor masuri de sprijin pot fi organizatiile de producatori, precum si producatorii de fructe si legume care nu sunt membri ai unei organizatii de producatori.

In conformitate cu prevederile art. 411 alin. (7) din Ordinul nr. 694/2008 cu modificarile si completarile ulterioare, destinatiile permise pentru produsele retrase sunt: distributia gratuita, distrugerea, utilizarea sub forma de hrana proaspata sau procesata pentru animale, compostare.