Stiri si noutati
Fii la curent cu cele mai noi stiri din agricultura

De ce conteaza definirea obiectivelor intr-un proiect de finantare?

09 martie 2016

Un element comun in toate ghidurile solicitantului pentru proiecte de finantare europeana il reprezinta definirea obiectivelor. Obiectivele arata finalitatea unui proiect si permit masurarea acestuia si de aceea „birocratia” specifica finantarilor europene le acorda o importanta deosebita. Orice actiune se impune astfel sa aiba o serie de obiective, definite cat mai coerent si care sa justifice efortul depus.

Pentru conturarea obiectivelor unui proiect de mare ajutor este abordarea „SMART” (Inteligent in limba egleza) introdusa de Peter Drucker, unul dintre „parintii” teoriilor moderne de management. SMART este un acronim format dintre joc de cuvinte din limba engleza, dar care in romana arata astfel: Specific, Masurabil, Abordabil, Relevant, incadrabil in Timp.
Prin urmare, atunci cand definiti obiectivele unui proiect aveti in vedere ca acestea sa fie:

  • Specifice activitatii proiectului, cat mai la obiect posibil.
  • Masurabile, sa poate permite evaluarea mersului proiectului pe diverse etape, inclusiv intermediare. In lipsa unor indicatori masurabili, mentionati indicatori calitativi.
  • Abordabile, adica nu fanteziste, ci realizabile.
  • Relevante, obiectivele trebuie sa aiba in vedere obtinerea de rezultate si nu doar justificarea actiunii. Ce obtinem prin ceea ce facem, nu de ce facem ceea ce facem.
  • Incadrabile in Timp, trebuie sa indice o perioada exacta de timp necesara, chiar termene limita.

Un proiect trebuie sa graviteze in jurul obiectivelor, iar actiunile specifice au ca finalitate atingerea acestor obiective. Coerenta dintre actiuni si obiective este unul dintre aspectele cele mai importate ale unui proiect si o veti gasi mentionata in toate ghidurile solicitantului.