Stiri si noutati
Fii la curent cu cele mai noi stiri din agricultura

Irigatiile primesc o… gura de oxigen

06 septembrie 2016

In Romania, irigatiile au ramas un sector neglijat, iar in 2016 in ciuda faptului ca erau pregatite pentru a fi irigate 385.000 hectare au fost irigate in jur de 150.000 hectare, conform datelor facute publice de Ministerul Agriculturii. Diferenta mare este cauzata de lipsa echipamentelor si a utilajelor pentru irigat precum si de canalele colmatate care ii impiedica pe agricultori sa irige terenurile, deşi acestea se afla in zonele amenajate pentru irigat.

Pentru a depasi acest impas, Guvernul a alocat resurse suplimentare. Astfel, la recenta rectificare bugetara, pentru reabilitarea infrastructurii principale de irigatii, la finantarea initiala de 95 de milioane de lei, se adauga credite de angajament in suma totala de 548 de milioane de lei. Aceste sume pot asigura contractarea lucrarilor de irigatii pentru anul 2016, cu termene de decontare in anii urmatori. Referitor la acest subiect, premierul Dacian Ciolos a facut urmatoarele precizari la finalul sedintei de guvern: “Pentru agricultura avem alocate fonduri pentru reabilitarea infrastructurii principale de irigatii cu 643 de milioane de lei destinate irigatiilor din care 548 de milioane credite de angajament si aproape 100 de milioane de lei pentru a plati proiecte in cursul acestui an. Dupa cum stiti, aici a fost o intarziere cu lansarea proiectelor de investitii, pentru ca, din pacate, legislatia pe irigatii, asa cum a fost facuta, a trebuit modificata pentru a putea incepe derularea acestor proiecte.”
Totodata, Ministerul Agriculturii a avut o intalnire de lucru cu Organizatiile Utilizatorilor de Apa pentru Irigatii (OUAI) pentru a identifica masurile necesare accelerarii absorbtiei fondurilor europene puse la dispozitia organizatiilor de imbunatatiri funciare prin submasura 4.3 – irigatii (Investitii pentru dezvoltarea, modernizarea sau adaptarea infrastructurii agricole şi silvice – Componenta infrastructura de Irigatii) din Programul National de Dezvoltare Rurala 2014-2020. Pentru cresterea suprafetelor care se iriga se analizeaza posibilitatea operationalizarii unei scheme care are ca scop acordarea de ajutoare de minimis Organizatiilor Utilizatorilor de Apa pentru Irigatii si/sau Federatiilor de Organizatii ale Utilizatorilor de Apa pentru Irigatii, care aplica irigatii pe suprafete agricole aflate in amenajari. Masura are in vedere compensarea costurilor cu serviciile prestate de catre Agentia Nationala de Imbunatatiri Funciare, respectiv pentru energia electrica consumata si apa pentru irigatii livrata pana la statiile de punere sub presiune ale beneficiarilor.