Stiri si noutati
Fii la curent cu cele mai noi stiri din agricultura

Ministerul Agriculturii pregateste un program pentru stimularea cooperativelor agricole

29 octombrie 2015

Chiar daca termenul „cooperativa agricola” ii poate speria pe multi prin latura istorica, beneficiile asocierii sunt evidente pentru toata lumea. Ministerul Agriculturii foloseste acest teren tot mai des, atat in comunicarea oficiala, cat si in declaratiile reprezentantilor sai de seama. Astfel, se contureaza in ultimul timp o preocupare intensa a MADR pentru stimularea asocierii fermierilor in cadrul unor cooperative agricole, directie care este sustinuta atat de noul Program National de Dezvoltare Rurala, cat si de alte initiative legislative. Stimularea asocierii are loc pe doua planuri, unul care ofera facilitati fiscale si altul care conditioneaza accesul la subventii.

Pentru fermierii care se asociaza PNDR 2014-2020 ofera facilitati la accesul fondurilor europene, pentru care acestia pot benefia de pana la 90% din valoarea investitiei. De asemenea, prin luna iulie, intre Ministerul Agriculturii si cel al Finantelor se derulau discutii intense cu privire la introducerea unor facilitati fiscale pentru cooperativele agricole si grupurile de producatori. Subiectul a reaparut recent in declaratiile oficialilor MADR care sunt preocupati atat de definirea cadrului legal al asocierilor, cat si de ajutarea acestora. Facilitatile fiscale se vor aplica la nivel de membru si au in vedere scutirea de la plata impozitului pe venit pentru persoanele fizice care vand produsele prin cooperativa, precum si eliminarea platii impozitului pe terenul agricol sau pe animale. De asemenea, ar putea fi introdusa o taxare inversa pentru membrii cooperativelor, dar si o reducere de 20% a impozitului in perioada de start-up.

Pe de alta parte, MADR anunta ca din 2016 asociatiile actuale trebuie sa se constituie in cooperative pentru a avea acces la unele dintre subventii, cum ar fi cele pentru pasuni. Legislatia urmeaza sa fie actualizata in acest sens si va permite crearea mai multor tipuri de cooperative prin asocierea dintre persoane fizice si juridice. Pentru cei care nu cred in conceptul de cooperativa agricola exista si alternative grupurilor de producatori, care de asemenea vor beneficia de unele facilitati, fara insa a gestiona in comun mijloacele de productie si proiectele de investitii.