Stiri si noutati
Fii la curent cu cele mai noi stiri din agricultura

Noul regulament AFIR modifica selectia proiectelor cu finantare prin PNDR 2020. Afla care sunt prevederile

02 martie 2016

Recent, Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale (AFIR) a modificat Regulamentul de organizare si functionare pentru selectia si verificarea proiectelor cu finantare prin PNDR 2020. Cea mai importanta modificare din noul regulament AFIR se refera la intocmirea rapoartelor de selectie trimestriale. Astfel, decizia privind submasurile pentru care se vor intocmi rapoarte lunare sau trimestriale de selectie va fi aprobata in cadrul Comitetului de Monitorizare pentru PNDR, de catre Autoritatea de Management.
Fata de perioada anterioara, in noul regulament AFIR sunt acceptate pentru depunere doar proiectele ce au punctajul estimat (evaluare – prescoring) mai mare sau egal decat pragul de calitate aferent lunii/ trimestrului respectiv. Aceasta modificare, considera oficialii AFIR, va avea impact atat asupra calitatii proiectelor selectate, dar si asupra echitabilitatii procesului de depunere si selectie a proiectelor. Termenul de evaluare a proiectelor este de maxim 20 de zile lucratoare pentru evaluarea lunara, respectiv 50 de zile lucratoare pentru cea trimestriala. Termenul se poate prelungi cu 10 zile lucratoare daca sunt in evaluare proiecte pe doua sau mai multe submasuri.
In noul regulament AFIR, termenul de depunere a contestatiilor se reduce de la 10 la 5 zile lucratoare, de la postarea pe site-ul AFIR a Raportului de Selectie. Cat priveste solutionarea contestatiilor rezultatelor selectilor,daca o contestatie este solutionata in favoarea solicitantului, proiectul va fi reevaluat din punct de vedere al indeplinirii conditiilor de eligibilitate si al evaluarii criteriilor de selectie. Termenul de analizare a tuturor contestatiilor depuse pentru o submasura este de 10 zile lucratoare pentru contestatiile aferente raportului de selectie lunar, respectiv 20 de zile lucratoare pentru contestatiile aferente raportului de selectie trimestrial, si poate fi prelungit cu inca maxim 10 zile lucratoare de catre AFIR daca se analizeaza contestatii depuse pe doua sau mai multe sub-masuri sau daca numarul de contestatii depuse este foarte mare.
Pentru submasurile la care verificarea eligibilitatii este realizata in doua etape, si anume etapa I – eligibilitatea solicitantului si etapa II – eligibilitatea proiectului, solicitantii au posibilitatea contestarii rezultatului verificarilor eligibilitatii, pentru fiecare etapa in parte. In situatia in care exista contestatii admise aferente etapei I „eligibilitatea solicitantului”, noul regulament AFIR prevede continuarea verificarii eligibilitatii proiectului, iar in cazul in care proiectul este declarat neeligibil pentru etapa II, solicitantii vor avea posibilitatea depunerii de contestatii la rezultatul verificarii etapei II. Termenele procedurale pentru analizarea acestor contestatii se reduc la jumatate fata de cele prevazute pentru solutionarea contestatiilor cu privire la rezultatul selectiei proiectelor. Puteti verifica noul regulament AFIR la adresa http://www.madr.ro/docs/dezvoltare-rurala/legislatie/Ordin-203-11-feb-2016-modificare-OMADR-763.pdf.