Stiri si noutati
Fii la curent cu cele mai noi stiri din agricultura

O gura de aer pentru pescuitul romanesc

09 martie 2016

Site-ul oficial al Programului Operational pentru Peste si Afaceri Maritime (www.ampeste.ro) a publicat recent versiunile consultative ale ghidului-solicitantului aferente masurilor I.6, I.23, II.2 si IV.4. Pana in 2020, programul are la dispozitie fonduri europene de cca 168 milioane euro, structurate pe cinci axe. 50% din sume sunt alocate proiectelor de acvacultura, iar restul pentru dezvoltarea comunitatilor si a porturilor. Programul urmareste cresterea consumului de peste din productia nationala. Alocarea sumelor se va face astfel:

  • 3.6 milioane Euro pentru Masura I.6: Diversificarea veniturilor si noi forme de venit; cresterea competitivitatii si a viabilitatii intreprinderilor din domeniul pescuitului, inclusiv a flotei costiere la scara mica si imbunatatirea sigurantei sau a conditiilor de lucru.
  • 8,9 milioane Euro pentru Masura I.23: Porturi de pescuit, locuri de debarcare, centre de licitatii si adaposturi – Investitiile menite sa imbunatateasca infrastructura porturilor de pescuit si a halelor de licitatii sau a locurilor de debarcare, investitiile pentru construirea sau modernizarea adaposturilor pentru imbunatatirea sigurantei pescarilor, inclusiv investitiile in instalatiile de colectare a deseurilor si a deseurilor marine.
  • 40 milioane Euro pentru Masura II.2: Investitii productive in acvacultura. Aceasta masura face parte din obiectivul specific 2.2 – Sporirea competitivitatii si a viabilitatii intreprinderilor din sectorul acvaculturii, inclusiv imbunatatirea sigurantei sau a conditiilor de lucru, in special ale IMM-urilor. Suma acopera doar prima parte a anului.
  • 13,6 milioane Euro pentru masura IV.4: Prelucrarea produselor pescaresti si de acvacultura: Incurajarea investitiilor in sectoarele de marketing si procesare. Suma este alocata pentru perioada 2016-2020.