Stiri si noutati
Fii la curent cu cele mai noi stiri din agricultura

Orzul romanesc la mare cautare in tarile arabe

19 mai 2015

Sunteti producator de orz?

Aveti mari oportunitati de export catre tarile arabe, unde aceasta cereala este la mare cautare. In 2014, productia aferenta lunilor iulie-octombrie a fost cumparata in proportie de 43% de tari precum Arabia Saudita, Iordania si Kuweit pentru a asigura materia prima pentru efectivele de cai de  curse. Valoarea tranzactiilor a fost de 129 milioane de euro pentru contravaloarea a 784000 de tone de orz. Tarile arabe investesc milioane de  dolari in cresterea cailor de rasa, utilizati atat pentru agreement cat si in competitii sportive.

Pentru aceste ferme, orzul este elementul de baza in asigurarea  unei alimentatii corespunzatoare. Alimentatia cailor de rasa combina mai multe  cereale si elemente nutritionale, insa orzul reprezinta cca. 85%. In cele mai multe cazuri, tarile arabe  mentionate cumpara vrac orzul din Romania si il proceseaza sub diverse forme de hrana finita.

Statele arabe sunt foarte deschise pentru exportul cu produse agro-alimentare romanesti, aceste tranzactii avand o crestere in ultimii ani de  peste 70%, conform unor declaratii recente ale ministrului agriculturii, Daniel Constantin.

In ultimii ani, autoritatile romane au facut eforturi intense si pentru reluarea exporturilor de animale vii  catre tarile arabe. Prin urmare, fermierii locali pot identifica in aceasta zona geografica a lumii oportunitati majore de afaceri, insa accesul pe aceste piete  este dificil din cauza diferentele culturale si economice si trebuie pregatit  cu atentie.