Stiri si noutati
Fii la curent cu cele mai noi stiri din agricultura

Pana la 31 iulie mai puteti cere finantare pentru exploatatii pomicole

08 iunie 2017

Solicitarile de finantare aferente submasurii 4.1a – Investitii in exploatatii pomicole pot fi depuse la AFIR pana la 31 iulie. Fondurile nerambursabile pot fi obtinute de persoane fizice autorizate, intreprinderi individuale sau familiale, de societati comerciale, precum si de forme asociative, pentru reconversia plantatiilor existente, infiinţarea de plantatii pomicole, infiinţarea si modernizarea pepinierelor. De asemenea, sunt sprijinite financiar si proiectele de investitii pentru infiinţarea, extinderea si modernizarea sistemelor de depozitare, conditionare, ambalare şi a unitaţilor de procesare la nivelul exploatatiei, precum si pentru alte tipuri de investitii identificare ca necesare pentru imbunatatirea performantei economice a fermelor.

Noutatea sesiunii 2017 este posibilitatea cresterii intensitatii sprijinului nerambursabil cu pâna la 90% pentru componenta de procesare si comercializare la nivelul fermei. Una dintre conditii este ca peste 70% din produsele pomicole care vor fi conditionate/ procesate/ comercializate sa provina din exploatatia proprie. O alta modificare aplicabila in aceasta sesiune, ca urmarea a modificarii PNDR 2020, prevede ca pentru speciile nuc si alun poate fi utilizat si material CAC (conformitas agraria communitatis), nu doar categoria biologica certificata sau dintr-o categorie superioara.

incepând cu aceasta sesiune, se accepta cultivarea mai multor specii in spatii protejate. Daca in sesiunile trecute se acceptau doar capsuni, acum se finanteaza si cires si arbusti fructiferi. Practic, orice specie pentru care exista tehnologie de cultivare in spatii protejate este acceptata ca investitie eligibila pentru finantare prin PNDR. Solicitantii vor putea beneficia de un criteriu de selectie nou, si anume, acordarea a 5 puncte pentru angajarea personalului cu studii superioare in domeniul proiectului.

Cererile de finantare se depun on-line pe pagina de internet a Agentiei, www.afir.info, pâna in data de 31 iulie 2017, ora 16:00 sau pâna la epuizarea fondurilor disponibile. Pentru intocmirea documentatiei necesare obtinerii finantarii, solicitantii de fonduri nerambursabile au la dispozitie Ghidul solicitantului care poate fi consultat gratuit pe site-ul Agentiei, la sectiunea „Investitii PNDR” in pagina dedicata fiecarei submasuri in parte.