Stiri si noutati
Fii la curent cu cele mai noi stiri din agricultura

Portal European pentru verificarea platilor catre fermieri

19 mai 2015

Publicul european are acum la dispozitie un portal prin care poate afla sumelor pe care le primesc fermierii ca subventii din partea Uniunii Europene. EU aloca anual cca. 59 miliarde Eur pentru ajutorarea agriculturii iar portalul http://farmsubsidy.openspending.org/ doreste sa faca acest proces foarte transparent.

Informatiile oferite sunt cu incepere din anul 2013. Cautarile sunt posibile atat dupa tara cat si dupa numele fermelor. Spre exemplu, pentru Romania, portalul ofera cca. 100 de rezultate si mentioneaza ca valoarea cumulata este de  463362 Eur. Primele rezultate arata sumele totale primite de fiecare ferma, iar nivelul urmator ofera o defalcare pe ani. Din pacate, datele nu au intotdeauna continuitate, iar rezultatele sunt doar orientative.

Informatiile sunt obtinute din rapoartele publicate de EU sau alte organizatii guvernamentale nationale sau prin acces liber la informatii publice. Administratorii portalului spun ca informatiile sunt orientative si ca pot exista discrepante sau inexactitati, totusi portalul nu intervine asupra datelor decat pentru agregarea acestora, valorile in sine fiind cele oferite de autoritati. Portalul urmeaza sa fie populat cu mai multe date, probabil pe masura ce noi rapoarte apar. FarmSubsidy.org  este un proiect al  Journalismfund.eu, o organizatie non profit si nu are la baza o finantare formala din parte EU si nici nu reprezinta un instrument oficial de informare si raportare.