Stiri si noutati
Fii la curent cu cele mai noi stiri din agricultura

Revin ajutoarele de minimis pentru zootehnie. 24 milioane lei disponibile din aceasta toamna

06 septembrie 2016

Inca de la inceputul anului, oficialii Ministerului Agriculturii anuntau posibilitatea reintroducerii ajutoarelor de minimis pentru zootehnie. Promisiunile au devenit realitate din luna septembrie, prin alocarea unei sume de 24 milioane lei pentru achizitionarea de berbeci/tapi de reproductie din rase specializate. Beneficiarii pot fi crescatorii de ovine sau caprine organizati ca persoane fizice autorizate, intreprinderi individuale si intreprinderi familiale, dar si care sunt persoane fizice cu atestat de producator emis potrivit prevederilor Legii nr. 145/2014.

Complementar, acestia trebuie sa detina minimum 60 capete de femele ovine sau caprine. Valoarea sprijinului financiar este de cel mult 2.500 lei/cap berbec/tap din rasa specializata.

Conform informatiilor, achizitia de berbeci/tapi de reproductie se realizeaza respectand proportia de un berbec/un tap la 30 de capete femele ovine si 20 capete femele caprine detinute de beneficiar. De asemenea,  numarul maxim de berbeci/tapi care poate fi achizitionat de un beneficiar, trebuie sa corespunda, aplicand proportia prevazuta, unui numar de 700 capete femele ovine/350 capete femele caprine. Beneficiarii trebuie sa mentina in exploatatie berbecii/tapii de reproductie din rase specializate achizitionati, pe o perioada de minimum 3 ani incepand cu data la care sprijinul financiar a fost acordat.

Valoarea totala a ajutoarelor de minimis care se acorda unui beneficiar nu poate depasi suma de 15.000 euro pe durata a trei exercitii financiare, in cursul exercitiului financiar actual si in cele doua exercitii financiare precedente. Derularea sprijinului se realizeaza prin directiile pentru agricultura judetene sau a municipiului Bucuresti.

Decizia Ministerului Agriculturii a fost luata dupa ce in 2015 institutia a derulat o analiza asupra efectivelor si a fermierilor care se pot incadra pentru acest sprijin. Mai mult, astfel de ajutoare de minimis pentru ameliorare in zootehnie ar putea viza, pe langa bovine si ovine, si suinele. Ajutoare similare au fost acordate in 2014 crescatorilor de animale care au avut un efectiv de minimum 150 de capete si maximum 1.000 de capete femele ovine/beneficiar sau de minimum 3 capete si maximum 10 capete de vaci/beneficiar pentru membrii unor asociatii de profil.