Stiri si noutati
Fii la curent cu cele mai noi stiri din agricultura

Scad costurile cu irigatiile?

24 mai 2017

Informatia a fost facuta publica de catre Daniel Botanoiu, secretar de stat in Ministerul Agriculturii, prin intermediul social media. „Asa cum am promis, cu sprijinul majoritații parlamentare, a fost aprobat PLx nr 173/2017 care se refera la faptul ca ,toate costurile cu apa , pana la stația de punere sub presiune sunt suportate de Agentia Nationala de Imbunatatiri Funciare ANIF! Deci, costuri zero pentru fermieri in cazul utilizarii apei pentru irigat!” afirma Daniel Botanoiu.

Stirea, chiar daca nu apare oficial pe site-ul Ministerulului Agriculturii, este corelata cu demersurile Agentiei Nationale de Imbunatatiri Funciare (ANIF). In luna aprilie,  directorul ANIF, Florin Barbu, a sustinut si explicat o serie de modificari aduse Legii imbunatatirilor funciare,  in sedinta Comisiei pentru agricultura, silvicultura, industrie alimentara si servicii specifice din Camera Deputatilor. Conform ANIF, in urma acestor modificari, costul energiei electrice pentru irigatii va fi suportat de Agentie. Modul practic de aplicare a acestor norme va fi stabilit in perioada urmatoare.

 

Cea mai importanta modificare, potrivit directorului ANIF, este reprezentata de amendamentele aduse articolului 66, aliniatele (2) si (3) ce vor avea urmatorul cuprins:„(2) Cheltuielile aferente asigurarii unui nivel optim al apei pentru irigatii la statiile de punere sub presiune si alte puncte de livrare unde s-au incheiat contracte multianuale/sezoniere, respectiv costul apei si costul energiei electrice pentru pomparea apei de irigatii, se suporta din bugetul Agentiei, in limita sumelor alocate din bugetul Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale cu aceasta destinatie. (3) Organizatiile utilizatorilor de apa pentru irigatii si/sau federatiile de organizatii ale utilizatorilor de apa pentru irigatii au obligatia de a utiliza apa pentru irigatii furnizata de catre Agentie, conform contractelor incheiate si a comenzilor de livrare a apei pentru irigatii”. In plus, numarul maxim de posturi al Agentiei si filialelor teritoriale va creste de la 2.495 la 3.026 pentru asigurarea functionarii statiilor de irigatii aflate in Planul National de Irigatii.