Stiri si noutati
Fii la curent cu cele mai noi stiri din agricultura

Sprijin suplimentar pentru producatorii de legume-fructe

06 septembrie 2016

Ca urmare a prelungirii embargoului Federatiei Ruse impus produselor agroalimentare ale Uniunii Europene, Comisia Europeana a prelungit masurile de sprijin pentru producatorii din sectorul fructe si legume, prin adoptarea unor masuri de sprijin suplimentare, dar cu caracter temporar. Cantitatea maxima de produse repartizata Romaniei este de 3000 tone. Masura pentru care se acorda sprijin financiar este retragerea de pe piata. In baza prevederilor art. 2 alin. (2) din Regulamentul (CE) nr. 921/2016, statul membru poate stabili pentru fiecare produs, cantitatile aplicabile in cazul retragerilor de pe piata.

Beneficiarii acestui sprijin sunt organizatiile de producatori din sectorul fructe si legume, dar si producatorii independenti. Masura acopera doar fructe destinate consumului in stare proaspata, iar cantitatile sunt urmatoarele: fructe – 1500 tone (mere, pere, prune, fructe de tip baca, struguri de masa proaspeti, piersici si nectarine) si legume – 1500 tone (tomate, castraveti, inclusiv cornison, morcovi, varza alba si varza rosie, ardei gras, conopida, broccoli, ciuperci din genul Agaricus).

Produsele si cantitatile au fost stabilite tinand cont de propunerile Organizatiei Interprofesionale Prodcom legume fructe (OIPA), valorile unor masuri similare din anii precedenti, dar si de informatiile furnizate de Institutul National de Statistica. De asemenea, s-a avut in vedere si recomandarea Curtii de Conturi Europene (ECA) cu privire la combaterea risipei alimentare si de a pune accent pe evitarea acesteia, printr-o proportie mare a produselor distribuite gratuit fata de cele distruse.

La propunerea Organizatiei Interprofesionale Prodcom legume fructe (OIPA), un solicitant poate beneficia de maximum 750 tone din cantitatea totala repartizata fiecarui sector, respectiv legume/fructe. Termenul limita de solicitare a retragerilor de pe piata este 15 septembrie 2016 pentru legume si 15 octombrie 2016 pentru fructe. In situatia in care pana la data de 15 octombrie 2016 nu s-au solicitat cantitatile stabilite, pentru cantitatea ramasa disponibila pot fi depuse cereri de catre orice beneficiar, pana la atingerea plafonului de 3000 de tone. Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura va monitoriza zilnic cantitatile de produse care fac obiectul masurii retragerii de pe piata si va sista aplicarea acestei masuri la data epuizarii cantitatii alocate Romaniei.