Stiri si noutati
Fii la curent cu cele mai noi stiri din agricultura

Supraproductie de cartofi, cultivatorii locali afectati de scaderea preturilor

12 octombrie 2017

Tarile vest-europene au inregistrat o productie record la cartofi, ceea ce ii pune in dificultate pe cultivatorii locali. Conform datelor raportate de NPEG ( North-Western European Potato Growers) productia in aceasta regiune va ajunge la cca 27.9 milioane tone, cartofi de consum. Prin comparatie, productia insumata la nivel european este de cca 60 milioane tone. Producatorii vest-europeni au cultivat o suprafata cu 4.6% mai mare decat anul anterior si au obtinut o recolta medie de 48.2 tone/hectar, cu 2.9% mai mare decat media ultimilor cinci ani. Surplusul de productie nu va fi stocat ci se va indrepta catre procesatori, ferme si export. Prin urmare, ne putem astepta ca in magazinele romanesti sa apara tot mai multi cartofi din tari precum Germania, Belgia sau Olanda.
Romania a produs in 2016 cca 2.62 milioane tone cartofi, aproape 7% din productia europeana, iar in 2017 cifrele sunt in crestere, atat ca suprafata cultivata cat si ca recolta. Spre exemplu, datele publicate de Directia Agricola Covasna arata ca in judet au fost cultivate peste 13.800 hectare, cu cca 2000 mai multe fata de anul precedent, cu precadere datorita sprijinului acordat pentru cartoful de samanta si cartoful timpuriu pentru industrializare. Pentru 2017, fermierii din Covasna anunta atingerea unei valorii medii de cca 27-28 de tone la hectar, care este o performanta locala, chiar daca este mult sub media europeana. Federatia Nationala a Cartofului considera insa ca productia medie nu depaseste 15-16 tone la hectar, iar suprafata cultivata se situeaza intre 140.000-150.000 hectare. Productia locala redusa poate fi pusa si pe seama folosirii unui cartof de samanta slab calitativ, fermele dedicate obtinerii acestor soiuri restrangandu-si mult activitatea in ultimii ani.
Pentru 2017-2018, supraproductia, inregistrata nu doar in Covasna ci si in alte judete din sudul tarii, va genera scaderi suplimentare ale costurilor, in combinatie cu lipsa spatiilor de depozitare si cresterea importurilor. In mod paradoxal, Romania desi produce 2.7 milioane tone de cartofi, a importat in 2016 peste 140.000 de tone, atat cartof pentru samanta cat si cartof pentru consum.