Stiri si noutati
Fii la curent cu cele mai noi stiri din agricultura

Vanzarea terenurilor sub 100.000 euro este scutita de impozit

31 ianuarie 2017

Incepand cu luna februarie, la tranzactionarea unui teren cu o valoare de 100.000 euro, vanzatorul va avea un castig de circa 1100 lei, multumita noilor criterii de impozitare stabilite prin Ordonanta de Urgenta Nr. 3/2017 si publicate recent in Monitorul Oficial. Principala noutate este ca tranzactiile cu o valoare mai mica de 450.000 lei vor fi scutite de impozit. Pentru valori mai mari, se va plati un impozit de 3% pentru sumele care depasesc plafonul mentionat. Schimbari relevante au fost adoptate si in cazul mostenirilor. Astfel, daca succesiunea dreptului de proprietate are loc in termen de doi ani, mostenitorii nu vor plati impozit. Doar la depasirea acestui termen, mostenitorii vor platit un impozit de 1%, care se aplica insa la intrega  masa succesorala, care include toate drepturile patrimoniale ale defunctului (drepturile de proprietate asupra bunurilor imobile si mobile, alte drepturi reale etc.).

Textul de lege care reglementeaza tranzactiile asupra terenurilor si imobilelor a fost publicat in Monitorul Oficial si precizeaza: „La transferul dreptului de proprietate si al dezmembrarilor acestuia, prin acte juridice intre vii asupra constructiilor de orice fel si a terenurilor aferente acestora, precum si asupra terenurilor de orice fel fara constructii, contribuabilii datoreaza un impozit care se calculeaza prin aplicarea cotei de 3% asupra venitului impozabil. Venitul impozabil se stabileste prin deducerea din valoarea tranzactiei a sumei neimpozabile de 450.000 lei.”

In mod curent, impozitul se calculeaza atat in functie de valoarea tranzactiei cat si a perioadei de proprietate asupra terenului sau imobilului. Daca terenul a fost detinut mai putin de trei ani, se plateste un impozit de 3% pana la valoarea de 200.000 lei, sau daca valoarea tranzactiei este mai mare, se plateste o suma fixa de 6.000 lei + 2% din valoarea care depaseste plafonul mentionat initial. Prin urmare,  din februarie la vanzarea unui teren de 50.000 euro (225.000 lei) vanzatorul va ramane cu circa 6500 lei in plus.