Ziarul agricultorilor > 10 criterii de evaluare a proiectelor in domeniul pomiculturii

10 criterii de evaluare a proiectelor in domeniul pomiculturii

Multe dintre plantatiile de pomi fructiferi din Romania sunt in regres, atat ca productie, cat si ca suprafata, sau abandonate. CELE CARE INCA PRODUC sunt exploatate prin sis-te-mul clasic, extensiv, dar nu reusesc sa atinga optimul de productie, din cauza fenomenului de imbatranire, a faptului ca lucrarile de intinerire sunt facute cu material saditor neconform standardelor, dar si pentru ca intretinerea plantatiilor pe rod presupune costuri ridicate, gradul de tehnologizare fiind scazut. Acest cumul de factori a facut ca suprafata plantatiilor pomicole in Romania sa inregistreze o evolutie descendenta in ultimii ani. Pentru stoparea acestui fenomen, in Programul National de Dezvoltare Rurala 2014-2020 a fost introdus subprogramul de relansare a pomiculturii, sustinut prin intermediul submasurii 4.1a – Sprijin pentru investitii in exploa-tatii pomicole. FONDURILE EUROPENE ALOCATE prin intermediul SM 4.1a pot fi accesate de persoane fizice autorizate, intreprinderi individuale sau familiale, societati in nume colectiv, societati pe actiuni sau cu raspundere limitata, cooperative agricole, grupuri de producatori etc. Submasura asigura finantarea infiintarii de plantatii sau pepiniere, reconversia plantatiilor existente, extinderea si/sau modernizarea, precum si achizitionarea de masini, utilaje si echipamente noi. Principalele criterii pentru calcularea punctajului proiectelor sunt:

  • Lanturile alimentare integrate: proiectele care combina cel putin doua operatiuni ce conduc la realizarea unui lant alimentar integrat cumuleaza 15 puncte daca integreaza productia agricola primara, conditionarea si/sau procesarea si comercializarea si 10 puncte daca integreaza productia agricola primara, conditionare si/sau procesare si comercializare prin Organizatiile Interprofesionale pentru Produsele Agroalimentare (OIPA).
  • Formele de asociere: grupurile de producatori sau cooperativele – 15 puncte; membru al unui grup sau organizatii de producatori – 10 puncte.
  • Specia pomicola prioritara: piersic, nectarin si cais (10 puncte), arbusti fructiferi (8 puncte), cires (6 puncte), mar (4 puncte).
  • Sistemul de cultura: sistem superintensiv si/sau spatii protejate – 10 puncte; intensiv – 8 puncte; ecologic – 5 puncte.
  • Nivelul de calificare: studii superioare – 10 puncte; studii liceale sau postliceale – 8 puncte.
  • Regimul de proprietate: detinerea in proprietate a plantatiilor pomicole sau a terenului pentru infiintarea plantatiei aduce 10 puncte.
  • Reconversia: proiectele care acceseaza fonduri pentru reconversia plantatiilor pomicole beneficiaza de 10 puncte.
  • Modernizarea sistemelor de irigatii: proiectele care prevad imbunatatirea sistemelor de irigatii ale plantatiilor, astfel incat sa asigure o economie de peste 20% a consumului de apa, primesc 5 puncte.
  • Dimensiunea exploatatiei: plantatiile pomicole cu dimensiunea economica intre 8.000 si 11.999 SO primesc 5 puncte.
  • Varsta: solicitantii cu varste sub 40 de ani beneficiaza de 5 puncte in plus.

In 2016 sunt disponibili 70,5 milioane de euro prin SM 4.1a, din care 65,5 milioane pentru plantatiile pomicole, iar 5 milioane pentru obtinerea de material de inmultire si plantare fructifer. Valoarea proiectelor de investitii finantate variaza intre 100.000 euro si 1,05 milioane euro fonduri europene nerambursabile. Depunerea cererilor de finantare este deschisa pana la 31 octombrie a.c.