Ziarul agricultorilor > Ai teren? Afla ce culturi mici aduc venituri mari! Episodul 1: Sparanghel

Ai teren? Afla ce culturi mici aduc venituri mari! Episodul 1: Sparanghel

OLYMPUS DIGITAL CAMERAStatistica europeana (datele sunt din 2013) arata ca Romania are una dintre cele mai fragmentare agriculturi, o suprafata medie/ferma mai mica avand doar Malta si Cipru.Valoarea medie este de cca 3h/ferma in Romania, ceea face ca, pentru multi fermieri, culturile de volum sa fie contraindicate si, prin urmare, paguboase. Deci, uitati de grau, porumb si alte culturi de volum si orientati-va catre calitate! Legumele sunt printre cele mai atractive din aceasta perspectiva, fie ca sunt cultivate in aer liber (investitie mica), fie in sere/solarii (investitie mare). Pietele sunt pline de rosii, ardei, castraveti si varza, dar nu mai este loc si pentru altceva? Da! Sparanghelul verde, spre exemplu, poate fi o alegere inspirata. Se poate cultiva si sparanghel alb, mai cautat, insa acesta trebuie ferit de lumina soarelui si necesita ingrijire aparte. Planta, perena, rezista la temperaturi scazute. Sparanghelul intra in consumul romanilor pe masura ce ii sunt descoperite calitatile nutritive. Exista deja fermieri cu experienta in aceasta cultura, dar suprafetele sunt mici, iar piata este inca la inceput. Pe un hectar se planteaza intre 15 si 20.000 de radacini. Ca sa aveti o imagine asupra investitiei initiale necesare: prin cautarile online am gasit la vanzare radacini de sparanghel la cca 1 euro/bucata. Va puteti astepta la o reducere de 10-15% pentru cantitati mari. Daca nu aveti fondurile necesare va puteti orienta spre rasaduri - care costa doar 1-2 lei bucata, dar sunt mai greu de gasit - sau chiar seminte. Acestea nu vor suferi la replantare, dar veti astepta mai mult sa ajunga la varsta de recoltare. Terenul se pregateste toamna cu o aratura adanca, iar primavara se afaneaza prin discuire. Planta prefera solurile fertile, bine drenate, cu pH ideal intre 6 si 6,7. Stratul superficial trebuie curatat foarte bine de resturile vegetale si imbogatit cu ingrasaminte. Pentru radacini perioada optima de plantare este intre lunile martie si mai, iar pentru rasaduri, luna mai. Radacinile se planteaza in randuri la cca 1-1,3 m distanta si cca 40 cm intre plante, la o adancime de cca 30 cm. Sparanghelul are nevoie de un sol foarte curat, lipsit de buruieni. Ideal este sa fie irigat prin picurare, doar in perioadele foarte secetoase. in mediul digital puteti gasi numeroase informatii cu privire la cultura sparanghelului, mai ales daca veti cauta in limba engleza (asparagus). Sparanghelul produce dupa trei ani de la plantarea radacinilor, iar perioada de recoltare are o durata de pana la doua luni. in ceea ce priveste productia, informatiile difera, valorile gasite in literatura de specialitate variind intre 5 si 10 tone la hectar, probabil in functie de modul de ingrijire a plantelor si de cantitatea de ingrasaminte folosite. Un avantaj in cazul sparanghelului este ca durata de viata a unei culturi poate fi de 15-20 de ani. Sparanghelul este o leguma scumpa, preturile de vanzare gasite online fiind de 20-25 lei pentru o legatura de 400-500 g in supermarketuri si de 30-35lei/kg pe site-urile unor producatori. Nu stim exact preturile de tranzactionare in regim angro, insa veniturile pot fi estimate la cca 40-70.000 euro/hectar. Vom continua seria cu informatii despre alte culturi care merita atentie: plantele aromatice (lavanda), cartoful mov, varza kale, catina etc.