Ziarul agricultorilor > Care sunt avantajele ingrasamintelor foliare?

Care sunt avantajele ingrasamintelor foliare?

Care sunt avantajele ingrasamintelor foliare?Ati auzit, probabil, in ultima vreme, vorbindu-se tot mai mult despre „ingrasamintele foliare” si v-ati intrebat de ce le-ati folosi? Nu facem campanie pentru utilizarea acestor substante, ci doar incercam sa va oferim cateva informatii de interes general.

ingrasamintele foliare au fost inventate de doi profesori americani de la Universitatea Michigan, Drdr. Tukey si Drdr. Wittwer, care, prin anii ’50, au descoperit ca unele substante nutritive pot fi absorbite de plante prin intermediul frunzelor. Masuratorile facute de acestia au aratat ca aceasta metoda duce la absorbirea a pana la 95% din substantele aplicate, fata de doar numai 10% prin metoda clasica de imprastiere a substantelor fertilizante la nivelul solului. Evident, acestea sunt valori teoretice, realitatea fiind influentata de diversi factori: tipul plantei, aplicare (doar cu atomizorul), temperatura, starea vremii (sub 25 de grade, dimineti cu roua) etc.

La modul concret, fertilizarea foliara inseamna aplicarea oricarei substante nutritive, in stare lichida, direct pe frunze. Evident, aceasta aceasta metoda este mai complicata, cere timp si atentie si permite administrarea unui volum redus de substante nutritive. Calitatea fertilizatorilor conteaza foarte mult, acestia fiind solutii concentrate cu elemente de inalta puritate tehnica si care combina azot, fosfor si potasiu, pe baza unor retete stiintifice. Prin urmare, diferenta o face chimia deoarece aspectul cel mai important este combinatia acestor elemente, realizata pe specificul fiecarei culturi. Aceste combinatii se realizeaza in exclusiv laborator, pe baza unor tabele complexe care coreleaza tipul de cultura cu macro sau micro nutrientii necesari cresterii productivitatii.

Trebuie stiut ca nu exista ingrasaminte foliare generale, ci doar create special pentru o anume culturacultura. La fel de importanta este si etapa vegetativa, in care se aplica fertilizarea. in functie de acest moment se poate influenta: inflorirea, legarea fructelor, marimea, cantitatea de masa masa vegetala etc. sau chiar se poate opta pentru o recolta mai timpurie. Pe piata, circula foarte multe produse contrafacute, deci, atentie la ce si de unde cumparati. Pentru a va lamuri, puteti face teste pe unele culturi, iar in functie de rezultate sa trageti ajungeti singuri la o concluzie.

PRO:

  • eficienta ridicata(cel putin teoretic)
  • aplicare diferentiata pe tip de cultura
  • posibilitatea hranirii plantelor pe etape vegetative

CONTRA:

  • cost mai mare
  • aplicare mai complicata, consumatoare de timp
  • necesita produse de calitate