Ziarul agricultorilor > Care sunt conditiile in care se acorda despagubiri pentru zonele afectate de seceta?

Care sunt conditiile in care se acorda despagubiri pentru zonele afectate de seceta?

Care sunt conditiile in care se acorda despagubiri pentru zonele afectate de seceta?

Fermierii care doresc sa beneficieze de despagubiri pentru pagubele produse de seceta care a afectat productia agricola in cursul acestui an trebuie sa depuna cereri la primariile in raza carora isi au domiciliile. Potrivit reprezentantilor Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR), aceasta masura este necesara pentru a se realiza o prima evaluare a pagubelor de catre comisiile constituite special in acest scop.

Procedura prevede ca fermierii trebuie sa precizeze in cererea respectiva suprafata afectata de seceta, tipul culturii si dauna suferita. Ulterior depunerii cererii, comisiile locale special constituite, in colaborare cu reprezentantii Directiilor Agricole, se vor deplasa la fata locului, pentru a verifica intinderea suprafetei declarate si gradul in care fost afectata cultura, precum si pentru a face o evaluare a valorii pagubelor.

Dupa confirmarea si validarea datelor, Comisiile judetene pentru situatii de urgenta vor intocmi documente care vor fi prezentate si centralizate la nivelul ministerului. Estimarea finala a suprafetelor afectate de seceta si a valorii totale a despagubirilor ce vor fi acordate se va realiza la finalul campaniei de recoltat.

Conform declaratiilor reprezentantilor Ligii Asociatiilor Producatorilor Agricoli din Romania (LAPAR), vor fi exclusi de la plata despagubirilor fermierii care detin suprafete agricole dotate cu sisteme de irigatii functionale.

Despagubirile pentru seceta se vor acorda diferentiat, in functie de suprafata afectata si de valoarea daunelor suferite, respectiv a despagubirilor solicitate. Potrivit precizarilor facute de reprezentantii MADR, persoanele juridice vor primi in avans, pana la finalul acestui an, o despagubire de maximum 300 de lei/hectar, in conformitate cu valoarea stabilita de comisii. Daca respectivele suprafete agricole nu sunt insa asigurate conform prevederilor regulamentelor europene, valoarea avansului nu va depasi nivelul de 200 de lei/hectar.

In cazul fermierilor mici care au inregistrat pierderi mai mari de 30% din suprafata cultivata, se vor acorda ajutoare de la bugetul de stat, sub forma unei scheme de minimis, pana la sfarsitul acestui an. In cazul fermierilor mari, care au pierderi ce depasesc 30% din productie si unde valoarea pagubelor este mai mare, despagubirile vor fi acordate, cel mai probabil, de la inceputul anului 2016.

Fermierii ale caror culturi au fost afectate de seceta vor beneficia de subventiile acordate de Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA), cu conditia de a depune la sediile locale ale institutiei procese verbale de constatare a pagubelor, incheiate de comisiile locale. Daca se vor constata neconcordante intre culturile declarate si situatia existenta la fata locului, fermierii se expun la riscul de a plati penalitati.