Ziarul agricultorilor > Ce culturi agricole afectate de seceta pot primi despagubiri?

Ce culturi agricole afectate de seceta pot primi despagubiri?

Seceta

Organizatia Meteorologica Mondiala (OMM) a anuntat ca lunile iulie si august ale acestui an fost au cele mai calduroase de cand se fac masuratori. Potrivit specialistilor de la OMM, 2016 ar putea fi cel mai cald an din ultimii aproape 140 de ani. Anterior, Agentia Spatiala Nord-Americana (NASA) decretase luna mai drept cea mai calduroasa luna din ultimul secol.

in Romania, recordurile de temperatura inregistrate au generat valuri succesive de canicula si seceta, aceasta din urma afectand culturile agricole. Potrivit Administratiei Nationale de Meteorologie, seceta cu care s-au confruntat in vara aceasta fermierii din sudul si sud-estul tarii va continua si in octombrie.

Reprezentatii organizatiilor profesionale din domeniul agriculturii estimeaza o injumatatire a productiei de porumb in Baragan si Muntenia si o scadere de aproximativ 30-40% in Moldova. Printre judetele cele mai afectate pana la acest moment se numara: Constanta, Teleorman, Olt, Botosani, Vaslui, Neamt, Iasi, Bacau, Ialomita, Tulcea, Galati si Calarasi. Per total, pierderile sunt estimate la aproximativ 50%, totalul suprafetelor afectate raportate fiind de peste 300.000 de hectare.

Un raport al Comisiei Europene dat publicitatii in luna august indica faptul ca Romania a inregistrat o reducere a productivitatii la culturile de porumb de aproximativ 13% (fata de prognoza din iulie) si o scadere de volum de circa 1,3 milioane de tone, cea mai mare din randul tarilor membre ale Uniunii Europene.

in 2015, Romania a inregistrat a doua cea mai mare productie de porumb la nivelul UE, dupa Franta, si cea mai mare la floarea-soarelui (ca productie si suprafata), conform datelor Institutului National de Statistica. Anul acesta s-au inregistrat insa scaderi importante ale recoltelor de floarea-soarelui, soia si sfecla de zahar.

Estimarile asupra recoltei de grau sunt bune, semnalandu-se deja o crestere a exporturilor in lunile iulie si august.

Conform reprezentantilor Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, statul va aloca ajutoare pentru agricultorii afectati de seceta, cu conditia ca exploatatiile sa nu se afle in zone care dispun de sisteme de irigatii functionale. Potrivit primelor estimari, din cele aproape 400.000 de hectare cu sisteme de irigatii in functiune, anul acesta au beneficiat de apa doar putin mai mult de 100.000 hectare. in august, MADR a solicitat Guvernului suplimentarea bugetului ministerului cu 30 de milioane de lei pentru refacerea sistemului de irigatii.

Potrivit estimarilor facute de reprezentantii asociatiilor de profil, anul acesta valoarea despagubirilor acordate de stat pentru zonele calamitate de seceta nu o va depasi pe cea din 2015. Anul trecut, valoarea medie a despagubirilor acordate agricultorilor afectati de seceta a fost de maximum 400 lei/ha pentru culturile de porumb si floarea-soarelui. Cuantumul despagubirilor se calculeaza diferit, in functie de suprafata calamitata, gradul de afectare a recoltei (anul trecut conditia a fost ca paguba sa depaseasca 30% din productie) si existenta contractului de asigurare a terenurilor pentru risc minim. Conform conditiilor din regulamentele europene, fermierii asigurati pot primi pana la 80% din valoarea despagubirilor acordate la hectar, iar cei fara asigurare primesc doar jumatate din aceasta valoare. Pentru a beneficia de despagubiri, fermierii trebuie sa depuna la primariile in raza carora isi au domiciliul o cerere in care sa precizeze tipul culturii, suprafata afectata de seceta si dauna suferita. Datele sunt verificate de comisiile locale, care realizeaza si o evaluare a pagubelor si, ulterior, de cele judetene, care centralizeaza datele si le trimit catre MADR.