Ziarul agricultorilor > Cererile unice de plată APIA au intrat în faza cu penalități

Cererile unice de plată APIA au intrat în faza cu penalități

La 15 iunie a expirat termenul-limita de depunere a cererilor unice de plata catre Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA). Dupa aceasta data, fermierii pot depune in continuare cererile - online (prin intermediul aplicatiei IPA online) sau in format fizic (pe hartie) - timp de inca 25 de zile lucratoare, insa platile vor suferi o penalizare de 1% din valoare pentru fiecare zi de intarziere, conform Ordonantei de Urgenta nr. 15/2015 (art. 13 alin. 1), publicata in Monitorul Oficial din 3 iunie a.c. Cererea unica de plata acopera atat ajutoarele acordate de la bugetul de stat, cat si ajutoarele europene si include:

  • schema de plata unica pe suprafata (SAPS),
  • ajutorul national tranzitoriu,
  • plata redistributiva,
  • plata pentru practici agricole benefice pentru clima si mediu,
  • plata pentru tinerii fermieri,
  • schema de sprijin cuplat pentru sectorul vegetal si zootehnic,
  • schema simplificata pentru micii fermieri.

Beneficiarii platilor APIA sunt fermierii activi persoane fizice si/sau juridice care desfasoara activitati agricole ca utilizatori legali ai suprafetelor de teren agricol si/sau detinatori legali de animale. Cererile unice de plata se pot depune la centrele judetene APIA (pentru suprafatele de peste 50 hectare teren agricol) si la centrele locale APIA (pentru suprafetele de pana la 50 hectare). Producatorii agricoli care folosesc apa pentru irigatii trebuie sa depuna, odata cu cererea unica de plata, si documentele doveditoare ale dreptului de folosire a apei pentru irigatii.

Se pot depune cereri de plata pentru exploatatii cu o suprafata minima de un hectar, formate din parcele de cel putin 0,3 hectare. Pentru vii, livezi, culturi de hamei, pepiniere pomicole, pepiniere viticole sau arbusti fructiferi, parcela trebuie sa aiba o suprafata de cel putin 0,1 ha si/sau (daca este cazul) sa detina un numar minim de animale. Pentru sere si solarii suprafata minima trebuie sa fie de 0,3 ha, cu o suprafata minima a parcelelor de 0,1 ha.

O alta categorie reglementata prin intermediul unei ordonante de urgenta a Guvernului este cea a fermierilor care depun cereri pentru organizarea, administrarea si exploatarea pasunilor si fanetelor. Noua versiune a actului legislativ include acum si fermierii care nu detin animale, dar care desfasoara alte activitati agricole specifice categoriei de folosinta a pasunilor si fanetelor, reprezentati de aproximativ 260.000 de detinatori de pajisti in suprafata totala de 1,35 milioane ha.

Fermierii care nu au mai depus cereri de plata in anii trecuti, trebuie sa se inregistreze intai la APIA, in Registrul Unic de Identificare. La depunerea cererii unice de plata, fermierul trebuie sa prezinte toate documentele necesare care dovedesc utilizarea legala a terenului agricol (inclusiv a terenurilor care contin zone de interes ecologic) si/sau a animalelor. Documentele trebuie sa fie incheiate inaintea depunerii cererii unice de plata si sa fie valabile cel putin pana la data de 1 decembrie a anului curent.