Fermierii pot face imprumuturi de la banca pe baza adeverintelor eliberate de Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA), astfel incat sa beneficieze de fonduri necesare pentru lucrarile din campania de toamna pana la primirea subventiei.
imprumuturile pot fi accesate de beneficiarii schemelor de plata APIA implementate in campania din 2016 (schema de plata unica pe suprafata, plata redistributiva, plata pentru practici agricole benefice pentru clima si mediu si masurile de dezvoltare rurala) si de fermierii care intentioneaza sa acceseze credite (de la institutiile bancare si nonbancare care au incheiat conventii cu APIA) in vederea finantarii activitatilor curente.
incepand din luna august a.c., APIA elibereaza, la solicitarea scrisa a fermierului si dupa finalizarea operatiunilor de control din teren, o adeverinta care stabileste suprafata determinata pentru plata (pentru schemele de plata care fac obiectul conventiei) si atesta ca:
Banca Transilvania ofera fermierilor, persoane fizice si juridice, posibilitatea contractarii de credite in lei a caror valoare este de maximum 90% din valoarea inscrisa pe adeverinta eliberata de APIA. Durata de creditare are ca termen-limita data platii subventiei de catre agentie, rambursarea facandu-se integral (creditul principal si dobanda) in momentul incasarii sumelor cuvenite de la APIA. Dobanda este variabila, se actualizeaza trimestrial si nu depaseste ROBOR 6M + maximum 2,5%. in cazul persoanelor juridice, valoarea minima a creditului este de 2.000 de lei.
Conditiile de obtinere a creditelor in cazul persoanelor juridice sunt:
Creditele acordate sunt garantate de Fondul de Garantare a Creditului Rural IFN – SA (FGCR) si Fondul National de Garantare a Creditului pentru intreprinderi Mici si Mijlocii IFN – SA (FNGCIMM).