Performanta in agricultura e mai greu de facut cu munca manuala intensiva sau cu utilaje vechi de peste 30 de ani. Parcul de tractoare din Romania se ridica la peste 165.000 de unitati, din care insa doua treimi sunt produse inainte de 1989. Evident, orice fermier isi doreste ultimul model de tractor, combina sau presa de balotat. inainte de achizitionare, este nevoie de o analiza comparativa intre diversele specificatii, deoarece diferentele intre un echipament modern si unul de generatie veche pot fi relevante.
Capacitatea de recoltare. Una dintre cele mai performante combine de pe piata are un heder de 10,7 m si un rezervor pentru cereale de 12.500 litri, ceea ce permite recoltarea unei suprafete uriase practic fara oprire. Evident, nu oricine isi permite un astfel de „monstru mecanic” si nu orice are nevoie de asemenea performante. Capacitatea de recoltare trebuie corelata si cu suprafata agricola deoarece perioada de recoltare este din ce in ce mai scurta, iar obtinerea unei productii de calitate presupune o viteza mai mare lucru. Pentru majoritatea producatorilor, echipamentele diverselor serii au, procentual, diferente de productivitate mai mari decat diferentele de pret.
Consum redus de combustibil. Din discutiile avute cu fermierii a reiesit ca, pentru arat, un tractor de generatie veche, U650 cu trei brazdare, va avea probabil un consum de 22-24l/hectar, in timp ce un model modern va inregistra valori de 15-18l/hectar. Diferentele sunt mari, iar sumele economisite pot fi considerabile chiar si pentru o ferma mica. De asemenea, unele modele noi utilizeaza numai motorina simpla, inclusiv biodiesel, fara aditivare, ceea ce reduce pretul alimentarii.
Pierderi cat mai mici. O combina moderna are pierderi foarte mici la recoltare, cu valori care merg, in functie de producator si utilaj, de la cca 0,2% pana la un maxim de 1%, fata de generatiile vechi, care inregistreaza valori de 2% si peste. La o productie medie de 3,5 tone la hectar si un pret mediu de 200 euro/tona, reducerea pierderilor cu 1% inseamna 7 euro/hectar, iar la ferma de 500 h inseamna 3500 euro/an, iar castigul poate fi similar si pentru alte culturi.
Reducerea suprapunerii randurilor. Sistemele de ghidare prin satelit au un impact major asupra reducerii gradului de suprapunere a randurilor. Unii producatori atesta reducerea suprapunerilor cu pana la 90% atat in urma stabilirii pozitiei in teren prin GPS, cat si prin utilizarea de senzori. Aceasta precizie, chiar daca aduce costuri suplimentare deloc neglijabile la achizitionare, are un impact mare asupra productivitatii si eficientei.
In concluzie, achizitionarea unui utilaj agricol de ultima generatie nu trebuie sa ramana doar un vis frumos pentru fermierii romani. in functie de situatie, calculele pot arata ca o astfel de investitie nu e doar justificata, ci si, mai ales, recomandata.