Ziarul agricultorilor > Dilema agricultorilor romani: seminţe din import sau romanesti?

Dilema agricultorilor romani: seminţe din import sau romanesti?

Dilema agricultorilor Efectele globalizarii se fac simtite pe piata romaneasca a semintelor destinate producatorilor agricoli, care este dominata, la momentul actual, de companiile straine. Conform datelor existente la nivelul anului 2014, pe piata semintelor din Uniunea Europeana activau aproximativ 7.000 de companii, insa 95% din piata era controlata de cinci giganti biotehnologici, cu prezenta activa si in Romania (in urma fuziunilor si preluarilor numarul acestora s-a redus in prezent la trei). Hibrizii de import sunt cotati ca fiind superiori soiurilor romanesti din punctul de vedere al productivitatii, beneficiind de o genetica testata si imbunatatita constant, au niveluri de adaptabilitate si toleranta crescute, rezistenta sporita la boli si daunatori, si prezinta avantajul unei largi varietati. In fata cresterii importurilor de seminte din ultimii ani, oferta locala rezista, in principal, prin institutele si statiunile de cercetare-dezvoltare agricola, care furnizeaza hibrizi mai ieftini, pretul scazut fiind asigurat de faptul ca materialul genetic utilizat in cercetare este autohton. Specialistii romani sustin ca semintele de provenienta locala prezinta avantajul ca sunt mai rezistente si ofera o productie stabila si sigura, fara a necesita utilizarea intensiva de substante chimice, fiind adaptate mai bine la conditiile climatice si de sol. in numeroase cazuri, cererea fermierilor romani depaseste insa posibilitatile de productie ale statiunilor de cercetare si dezvoltare. Situatia este generata mai ales de injumatatirea numarului de unitati de cercetare din ultimii 25 de ani, ajungand in prezent la 60 de unitati de cercetare, de la un total de 112. O diminuare si mai drastica s-a inregistrat in ceea ce priveste suprafata de cercetare, care a scazut de la peste 180.000 de hectare la aproximativ 30.000 de hectare si care a avut efecte directe asupra capacitatii totale de productie. O a treia oferta existenta pe piata romaneasca este cea a semintelor traditionale romanesti, soiuri folosite in cadrul exploatatiilor mici, de subzistenta, de maximum 2-3 hectare, care inca sunt numeroase in agricultura romaneasca. Semintele traditionale nu beneficiaza insa de certificare, ceea ce ridica probleme atat la comercializarea productiei, cat si la primirea sprijinului de plata cuplat in sectorul vegetal acordat de Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA). incepand din 2016, APIA a impus obligativitatea achizitionarii de samanta certificata pentru accesarea sprijinului alocat.