Ziarul agricultorilor > Marketing agricol: cum obtii informatii esentiale pentru exportul de produse agricole

Marketing agricol: cum obtii informatii esentiale pentru exportul de produse agricole

Exportul de produse agricole reprezinta una dintre oportunitatile de dezvoltare ale Romaniei. Pentru fluidizarea acestui demers este insa nevoie de networking si informatii. Comisia Uniunii Europene pune la dispozitia tuturor exportatorilor o baza de date care contine informatii detaliate despre conditiile in care un anumit produs poate fi exportat catre piete din afara Uniunii Europene.

PE SITE-UL IN LIMBA ENGLEZA madb.europa.eu, care are si un tutorial in limba romana, sunt oferite informatii despre tarife, proceduri si formalitati, provocari specifice fiecarei piete, reglementari fitosanitare, servicii disponibile etc. Baza de date acopera peste 100 de tari. Reglementarile fitosanitare, spre exemplu, sunt grupate atat pe tari, cat si pe sectoare de activitate si categorii tematice: boli infectioase la bovine, febra porcina etc. De asemenea, sunt disponibile statistici pe diverse perioade de timp si recomandari pentru potentialii exportatori, precum si un dictionar cu principalii termeni folositi.

Platforma este foarte simplu de utilizat si presupune selectarea tarii dintr-o lista derulanta si introducerea unui cod al tipului de produs pentru care se solicita informatii. Codul are patru sau sase cifre si poate fi gasit rapid intr-un nomenclator dedicat.

Spre exemplu, daca vom cauta conditiile de piata si legislative care exista in Norvegia pentru importul de porumb (cod 1005), vom afla ca pretul mediu este de 1,85 coroane/kg, dar si ca astfel de importuri se desfasoara prin anumite vami, ca certificatele fitosanitare au valabilitate 14 zile, dar si ca exista diferente considerabile intre normele pentru porumbul destinat industriei alimentare si cel pentru animale etc. De asemenea, se mai poate afla ca, in 2015, Franta a exportat in Norvegia porumb in valoare de 7,6 milioane euro, iar Lituania, de circa 1,2 milioane euro. Datele pot fi exportate in format Excel pentru utilizare ulterioara. Exista astfel de statistici incepand cu anul 2002. Datele furnizate de portal nu acopera doar domeniul agricol, ci majoritatea sectoarelor economice cu oportunitati de export. Utilizarea platformei este gratuita pentru orice companie din Uniunea Europeana. Recunoasterea se face automat prin intermediul browser-ului, deci nu este nevoie de inregistrare sau confirmarea locatiei/amplasamentului.