COMISIA EUROPEANA PREGATESTE UN PLAN de masuri pentru imbunatatirea controlului asupra administrarii de antibiotice in cadrul fermelor de animale. Masura survine dupa ce mai multe rapoarte si studii, realizate de Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS), Autoritatea Europeana de Siguranta a Alimentelor (EFSA) si Organizatia Europeana a Consumatorilor (BEUC), au evidentiat o crestere a fenomenului de rezistenta antimicrobiana in randul populatiei. Antibiorezistenta reprezinta capacitatea bacteriilor si a virusurilor de a dezvolta rezistenta la tratamentele cu substante antimicrobiene. Cresterea rezistentei la antibiotice, din cauza utilizarii excesive a acestora, face ca majoritatea tipurilor de infectii sa fie dificil de vindecat. Potrivit statisticilor realizate in UE, rezistenta antimicrobiana ucide anual circa 25.000 de oameni in Europa.
Pentru a stopa acest fenomen, Parlamentul European a decis sa restranga utilizarea abuziva a antibioticelor in cadrul fermelor de animale. O prima masura in acest sens a fost pusa in aplicare in 2006, cand UE a interzis stimularea cresterii animalelor prin utilizarea antibioticelor. Zece ani mai tarziu, forul european doreste actualizarea legislatiei privind medicamentele de uz veterinar, prin interzicerea tratarii animalelor cu antibiotice la nivel colectiv si preventiv. CE doreste trecerea administrarii antibioticelor sub controlul medicilor veterinari, pentru a limita utilizarea substantelor antimicrobiene, ca masura profilactica in masa, in absenta semnalelor clinice de infectie. Potrivit datelor EFSA, la inceputul anului trecut, in 91% dintre cazuri antibioticele se administrau intregului efectiv de animale din cadrul fermelor, doar in 9% din cazuri realizandu-se tratamente individuale.
Comisia pentru Mediu, Sanatate Publica si Siguranta Alimentara din Parlamentul European a adoptat, la inceputul acestui an, raportul europarlamentarului Claudiu Ciprian Tanasescu, raport care urmareste modificarea Regulamentului (CE) nr. 726/2004 de stabilire a procedurilor comunitare privind autorizarea si supravegherea medicamentelor de uz uman si veterinar. Masurile elaborate de raportorul roman preconizeaza limitarea si controlul utilizarii antibioticelor in tratamentul animalelor, delimitarea stricta a antibioticelor pentru tratamentul uman si cresterea accesului medicilor veterinari la medicamente de uz veterinar. Prevederile finale ale noului act normativ urmeaza sa fie aplicate la nivelul Uniunii incepand din 2019.
Aproximativ 50% din productia mondiala de antibiotice este utilizata in zootehnie si acvacultura. (Consumers International)Reprezentantii autoritatii nationale sanitar-veterinare sprijina masura Parlamentului European de crestere a nivelului de control asupra antibioticelor, preconizand o modificare legislativa in urma careia administrarea de antibiotice si antiparazitare in cadrul fermelor de animale sa nu mai poata fi realizata decat de medicii veterinari, obligand fermierii sa aiba contracte cu medicii veterinari. Masura va face parte dintr-o viitoare strategie nationala de reducere a administrarii antibioticelor in mediul zootehnic.