Ziarul agricultorilor > PFA sau SRL – Ce formă de organizare este mai avantajoasă în agricultură?

PFA sau SRL – Ce formă de organizare este mai avantajoasă în agricultură?

Conform datelor APIA, în România cca 880.000 de fermieri au depus cereri unice de plată pentru anul 2017. Legislaţia actuală pune la dispoziţia fermierilor activi mai multe forme de înregistrare, la Oficiul Naţional al Registrului Comerţului, de la SRL până la Persoane Fizice Autorizate (PFA), Întreprinderi Individuale (II) sau Întreprinderi Familiale (IF).

În urmă cu 6-7 ani, numărul PFA-urilor agricole era foarte redus, doar 4% dintre fermele individuale fiind organizate ca PFA. Deoarece, din 2015, fermierii care primesc subvenţii de peste 5.000 de euro trebuie să aibă o formă de organizare, numărul PFA-urilor agricole a crescut considerabil. Datele statistice arătau la finele anului cca 18.170 PFA-uri şi un număr similar de Întreprinderi Individuale/Familiale.

Având în vedere frecventele schimbări ale legislaţiei fiscale, numeroşi fermieri se întreabă care dintre aceste forme de organizare, SRL sau PFA, este mai avantajoasă. Evident, ambele soluţii sunt funcționale, însă există unele nuanţe mai greu de sesizat la prima vedere. Mulţi beneficiari, când aleg forma de organizare au în vedere exclusiv costurile de înfiinţare şi rata fiscalizării, adică impozitele pe care le vor avea de plătit. Contează însă la fel de mult şi simplitatea administrării, precum şi relaţiile cu alţi parteneri de afaceri

PFA vine cu avantajul contabilităţii în partidă simplă şi al accesului rapid la fonduri. În ambele variante de impozitare (venit real sau normă) administrarea unui PFA nu dă bătaie de cap şi nu implică angajarea unui contabil/expert-contabil, obligatorie pentru un SRL.

Pe de altă parte însă PFA are o poziţie inferioară în relaţia cu instituţiile financiare, bancare şi nonbancare. Lipsit de un bilanţ şi de balanţă de verificare, PFA-ul este mai puţin transparent şi, implicit, mai puţin credibil. Situaţia se reflectă şi în relaţia cu Fondul Naţional de Garantare a Creditului Rural, care tratează diferenţiat persoanele juridice care depun bilanţ şi PFA-urile. În general, comisioanele de garantare practicate de FNGCR pentru PFA-uri sunt cu 1% mai mari decat cele platite de SRL-uri. Astfel, alegerea uneia dintre cele două forme de înregistrare trebuie făcută după analizarea atentă a obiectivelor pe termen lung, a nevoii de simplitate şi flexibilitate, precum şi a interesului pentru obținerea unor credite pentru investiții sau producție..

Octombrie