Ziarul agricultorilor > Pretul terenurilor agricole creste si in 2015

Pretul terenurilor agricole creste si in 2015

Pretul terenurilor agricole creste si in 2015Piata terenurilor agricole isi mentine si anul acesta o evolutie ascendenta, rata anuala de crestere a preturilor depasind pragul de 10-15% in unele zone ale tarii. Cu toate acestea, desi fenomenul de crestere s-a mentinut constant din 2008 pana in prezent, preturile de pe piata locala sunt acum inferioare valorii medii inregistrate la nivelul Uniunii Europene si variaza intre 1.500 si 6.000 de euro/hectar (fara mijloace fixe), fapt care explica cresterea numarului investitiilor straine in agricultura romaneasca. Fenomenul este favorizat si de intrarea in vigoare a Legii nr. 17 din 2014, care da posibilitatea strainilor persoane fizice sa cumpere terenuri in Romania. La sfarsitul anului trecut, investitorii straini detineau in proprietate sau arenda aproximativ un milion de hectare de teren arabil, ceea ce reprezinta peste 10% din suprafata arabila a Romaniei (estimata la 9,4 milioane de hectare), iar in primele luni ale anului curent s-a inregistrat o crestere de circa 10%, ajungandu-se la un total de aproape 1,1 milioane de hectare. Alaturi de investitorii straini, foarte active pe piata tranzactiilor sunt si companiile locale si asociatiile agricole, care detin deja suprafete medii si/sau mari si doresc sa creasca gradul de comasare a acestora.

In ultimii ani, potrivit specialistilor, valoarea de achizitie a terenurilor a inceput sa fie conditionata de o serie de factori, dintre care cei mai importanti sunt: situatia juridica a lotului scos la vanzare (drept de proprietate, intabulare, situatie cadastrala etc.); gradul de comasare a terenului; ordinul de marime a amplasamentelor; amplasarea acestuia fata de rutele de acces; tipul de sol si/sau existenta studiilor pedologice; tipurile de culturi anterioare si de lucrari de fertilizare efectuate; existenta surselor de apa si/sau a sistemelor de irigatii; prezenta sau proximitatea capacitatilor de stocare si/sau procesare.

La momentul actual, potrivit studiilor de piata, terenurile din zona de Vest a Romaniei inregistreaza cele mai mari preturi de tranzactionare (valoarea medie este de 5.500 euro/ha), urmate de cele din Sud-estul tarii (5.000 euro/ha) si cele din zona de Est (3.500 de euro/ha). Specialistii estimeaza ca masurile de incurajare si inlesnire a comasarii terenurilor agricole incluse in Programul National de Dezvoltare Rurala 2014-2020, precum si cresterea cererii interne si externe, vor contribui la mentinerea evolutiei ascendente a valorii preturilor terenurilor agricole si in urmatorii 5 ani.