Specialistii preconizeaza ca, desi a fost eliminata subventia pentru prima de asigurare, piata asigurarilor agricole va continua sa inregistreze si in 2016 o crestere lenta.
Previziunea se bazeaza pe extinderea procesului de comasare a suprafetelor agricole, cresterea numarului de fermieri care acceseaza programe de finantare cu fonduri nerambursabile si credite bancare (caz in care asigurarea reprezinta o conditie obligatorie), dar si pe cresterea frecventei schimbarilor climatice care afecteaza productiile agricole (in special seceta, grindina si ploile torentiale). Majoritatea companiilor de asigurari ofera atat asigurari pentru culturile vegetale cat si pentru efectivele de animale. Asigurarile pentru animale se adreseaza persoanelor fizice care detin animale in gospodarie, precum si persoanelor juridice care gestioneaza ferme zootehnice. Cele mai multe companii ofera asigurari pentru efective de bovine, suine, ovine si caprine. Exista asiguratori care includ pe lista (sau prin clauze speciale) si bubalinele, cabalinele, stupii, cainii de rasa si animalele de companie, pasarile, pestii si melcii (in crescatorii), in unele situatii fiind specificat faptul ca asigurarea pentru pasari, pesti si melci se adreseaza exclusiv persoanelor juridice.
Principalele tipuri de riscuri acoperite de polite sunt cele care pot duce la accidentarea sau moartea animalelor (grindina, furtuna, incendiu, trasnet, explozie, alunecari de teren, furt etc.), riscurile de accidente si boli (loviri, raniri, asfixie, inec, distocie, urmarile unor operatii si tratamente efectuate de medicii veterinari autorizati, meteorizarea acuta din cauza furajelor, atacul din partea animalelor salbatice si a insectelor veninoase, intoxicatii, boli interne, obstetricale si chirurgicale etc.), precum si sacrificarea de necesitate din dispozitia autoritatilor sanitar-veterinare. in vederea incheierii asigurarii, fermierul trebuie sa dovedeasca faptul ca animalele pe care le are in proprietate sunt sanatoase si ca sunt respectate normele tehnologice de intretinere a acestora. Unele companii de asigurari impun asiguratului respectarea anumitor conditii (de igiena) pe perioada acoperita de polita, precum si informarea asiguratorului despre situatiile care pot genera cresteri de risc (imbolnaviri, schimbarea locatiei de pasunat etc.). Polita de asigurare in sectorul zootehnic se calculeaza in functie de valoarea de achizitie, de inventar sau de piata a animalelor. Valoarea asigurarii poate varia in functie de efectiv, specie, rasa, varsta si sexul animalelor.