Ziarul agricultorilor > Soluții practice pentru stocarea cerealelor

Soluții practice pentru stocarea cerealelor

Ca în fiecare an, la sfârșitul campaniei de recoltare revine în actualitate subiectul capacităților limitate de depozitare a cerealelor. Este un subiect critic, mai ales pentru fermierii care nu dețin spațiile necesare depozitării și își vând recolta direct din câmp, la prețuri mai mici decât ar face-o, de exemplu, peste 2-3 luni, când prețul grâului crește cu 20-30%.

Vestea bună este că, per total, în România, capacitatea de depozitare a cerealelor a înregistrat creșteri în ultimii ani, ajungând la peste 23 milioane de tone, conform datelor furnizate de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR).

Vestea mai puțin bună este faptul că traderii de cereale dețin o cotă majoritară pe piața de silozuri și depozite. Numai de la începutul acestui an, BayWa Agri a achiziționat două silozuri în Teleorman și Ialomița, în timp ce Ameropa a preluat patru silozuri de cereale (din Brăila, Iași, Olt și Timiș) și o magazie de 20.000 de tone (în Ialomița).

Și totuși, fermierii au la dispoziție mai multe soluții pentru depozitarea cerealelor.

Prima, cea clasică, o reprezintă închirierea unor spații de stocare (anul trecut, prețul mediu per tonă era de aproximativ 2 euro). Pe site-ul MADR este publicată o listă a spațiilor autorizate pentru depozitarea produselor agricole și, deși traderii își extind constant capacitatea, de la sfârșitul anului trecut s-au consemnat câteva inițiative importante. Cel mai relevant exemplu în acest sens este inaugurarea, de către SIFI TM Agro, a celui mai mare depozit de cereale din România, lângă Timișoara, cu o capacitate totală de depozitare de 170.000 de tone.

O a doua soluție, care presupune însă un efort de durată, este accesarea de fonduri europene și credite bancare – în mod individual sau ca asociații – cu ajutorul cărora să fie construite spații de depozitare. De exemplu, în județul Vaslui, prin intermediul Programului Național de Dezvoltare Rurală, până la începutul anului trecut fuseseră construite 11 spații de depozitare, cu o capacitate totală de peste 64.000 de tone.

A treia soluție, mai rapidă și mai ieftină, este reprezentată de silozurile realizate din alte materiale de construcții decât cele clasice, de exemplu, silozurile din material plastic armat cu fibră de sticlă, sisteme monobloc, care pot fi livrate în diverse configurații, în conformitate cu cerințele fermierilor. Tot în categoria soluțiilor alternative se înscriu și silozurile flexibile, realizate dintr-un material textil tratat special, care pot fi montate atât în interiorul clădirilor cât și în exteriorul acestora. Acest tip de silozuri nu necesită autorizație de construcție, nici lucrări complicate de montaj, putând fi mutate rapid în orice loc.

O alternativă la a treia soluție de stocare, cu un preț redus de achiziționare, o reprezintă SiloBag-urile, care se prezintă sub forma unor tuburi cu diametre și lungimi variabile, făcute din polietilenă cu indice de elasticitate crescut, fiind special concepute pentru depozitarea cerealelor la locul de recoltare. Pentru fiecare dintre aceste soluții există deja pe piață mai multe oferte, prețurile variind în funcție de capacitatea de depozitare și dotările opționale.

Octombrie