Agricultura ecologica inregistreaza si in Romania, in ultimii ani, o crestere constanta a suprafetelor si a numarului de fermieri. Evolutia ascendenta s-a mentinut si in 2014, cand cresterea numarului operatorilor ecologici inregistrati a fost de circa 13%, ajungandu-se la o valoare de aproximativ 17.000 la sfarsitul anului (fata de 15.000 inregistrati la finele lui 2013) si la aproape un milion de hectare cultivate ecologic.
Trecerea treptata de la formele traditionale de agricultura la metodele de productie ecologica este sustinuta de Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR) prin variate masuri si mijloace de finantare. Principalul instrument este, in prezent, noul Program National pentru Dezvoltare Rurala (PNDR 2014-2020), care include o masura dedicata special sprijinirii accelerarii conversiei si mentinerii metodelor si practicilor de agricultura ecologica (Masura 11). Fondurile alocate prin PNDR sustinerii dezvoltarii in aceasta directie sunt de peste 200 de milioane de euro, iar platile acordate prin intermediul Agentiei de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA), la nivelul anului 2014, prevad alocarea unor sume de: 500 de euro/hectar/an pentru cultivarea legumelor; 620 de euro/hectar/an pentru livezi; 530 de euro/hectar/an pentru vii; 365 de euro/hectar/an pentru cultivarea plantelor medicinale. MADR analizeaza in prezent oportunitatea introducerii in PNDR a unui pachet de sprijin financiar alocat pajistilor (pasuni si fanete) certificate ecologic, care ar putea contribui consistent la cresterea numarului de fermieri si de suprafete certificate ecologic. Specialistii estimeaza ca masura va avea un impact direct asupra crescatorilor de vaci, respectiv a productiei de lapte bio. Din pacate, desi s-a inregistrat o crestere constanta a productiei ecologice la nivel national, Romania se confrunta cu o cerere inca scazuta la nivel intern, peste 90% din produsele bio fiind exportate.
Info util: APIA a anuntat ca se pot depune pana la 5 iulie cererile pentru ajutorul de minimis in agricultura ecologica, ce se acorda beneficiarilor care au indeplinit conditiile de eligibilitate in anul de cerere 2013. Potrivit Ordinului Ministrului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale nr.1017/2015, pentru anul 2015 termenul de inregistrare a operatorilor in agricultura ecologica se prelungeste pana la data de 30 iulie inclusiv. Romania a propus statelor UE limitarea costurilor de certificare in domeniul agriculturii ecologice, masura cu efect direct asupra preturilor produselor bio.